PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2025 m. Sausio 12 d. 20:50

3 gardaus karpio paruošimo receptai

Lietuva

Freepik.com

Pranešimas spaudaiŠaltinis: Etaplius.LT


337820

Karpis – skani, tvirta, tačiau kartais specifinį aromatą turinti žuvis. Kai kuriems jis siejasi su dumblo kvapu, todėl išrankesnius valgytojus gali atstumti. Visgi labai paprasta pasirūpinti, kad karpis kvepėtų maloniau, o mėsa būtų dar minkštesnė ir skanesnė.

Ypač patikimą ir efektyvų metodą žinojo dar mūsų močiutės – karpį reikia pamirkyti. Tam puikiai tiks pasukos arba tiesiog pienas. Jei norite, įdėkite ir pjaustytų svogūnų – taip rezultatas bus dar geresnis. Galite įdėti ir kelias skilteles česnako arba čiobrelio šakelę, kad suteiktumėte papildomo aromato.

Apsemkite skysčiu visą žuvį, uždenkite ir padėkite vėsiai kelioms valandoms. Šis senovinis būdas užtikrins, kad karpis nekvepės dumblu, o mėsa taps minkšta, sultinga ir švelni.

Vis tik raktas į kulinarinę sėkmę – geros kokybės žuvies pirkimas:

  • Kad žuvis būtų maksimalaus šviežumo, ją rinkitės lietuvišką. Tokia iš vandens iki parduotuvės atkeliavo per trumpiausią laiką.
  • Akys turi būti aiškios, stiklinės, blizgančios ir nedrumstos. O šviežio karpio žiaunos – ryškiai raudonos spalvos.
  • Šviežios žuvies aromatas turi būti natūralus, be intensyvaus kvapo.
  • Šviežumą rodys drėgna, blizganti ir žvilganti oda be gleivių ir tvirta mėsa.

Karpis pagal „dvigubą“ metodą

Jeigu esate tradicijų šalininkai ir ruošiatės džiūvėsėliuose kepti karpio gabaliukus, galite išbandyti „dviejų kepimų“ būdą. Taip paruoštos žuvies mėsa bus tobulai minkšta, neprisigėrusi daug riebalų, o odelė – maloniai traški ir nesudegusi.

Reikės: 8 šviežio karpio pjausnių, 2–3 kiaušinių, 1 šviežios citrinos, 1/2 puodelio kvietinių miltų, 1 puodelio džiūvėsėlių, 4 šaukštų lydyto sviesto (ghi), druskos, pipirų.

Gaminame:

1. Karpio gabalėlius kruopščiai nuplaukite, nusausinkite popieriniais rankšluosčiais ir sudėkite į lėkštę. Apšlakstykite citrinos sultimis ir šiek tiek pasūdykite.

2. Į atskirus dubenėlius sudėkite džiūvėsėlius, miltus ir plaktus kiaušinius, pagardintus druska ir pipirais.

3. Keptuvėje įkaitinkite sviestą. Apvoliokite karpio gabalėlius miltuose, kiaušinių plakinyje, džiūvėsėliuose ir kepkite iš abiejų pusių, kol džiūvėsėliai taps auksinės spalvos.

4. Iškeptus karpio gabalėlius iš karto perkelkite į orkaitės indą ir kepkite 20 min. 150 laipsnių temperatūroje.

Karpis, įdarytas grikiais ir grybais

Grikių kruopomis ir grybais įdaryta žuvis leis iš naujo atrasti tradicinį karpį. Skanus įdaras ir švelni žuvies mėsa puikiai derės tarpusavyje, sukurdami gardžią skonių kompoziciją.

Reikės: 1,5 kg šviežio karpio, 150 g grikių, 100 g džiovintų grybų, 2 svogūnų, 4 šaukštų sviesto, 2 kiaušinių trynių, grietinėlės, druskos, pipirų, kelių šaukštų sultinio.

Gaminame:

1. Grybus nuplaukite, pamirkykite, išvirkite ir supjaustykite juostelėmis. Nenupjaudami galvos įtrinkite karpį druska. Kruopas su druska ir šaukštu sviesto išvirkite.

2. Svogūną nulupkite, supjaustykite ir pakepinkite svieste, kol taps permatomas. Tada sudėkite grybus ir viską pakepinkite. Sumaišykite su grikiais, pagardinkite druska ir pipirais.

3. Kai įdaras atvės, sumaišykite su kiaušinių tryniais. Įdarykite žuvį mišiniu, sutvirtinkite ir sudėkite į kepimo skardą. Supilkite likusį ištirpintą sviestą ir 2 šaukštus vandens.

4. Kepkite 50 min. 180 laipsnių temperatūroje, dažnai apšlakstydami susidariusiais riebalais. Iškepusį karpį perkelkite į lėkštę ir užpilkite paruoštu padažu. Padažą paruoškite iš sultinio, grietinėlės ir paskaninkite druska, jei reikia – sutirštinkite su miltais.

Aromatingas karpis su daržovėmis

Kartais reikia visai nedaug, kad įprastam ingredientui suteiktumėte visiškai naujų natų. Skanus karpis su aromatingais priedais, tokiais kaip svogūnai, pomidorai ir maltos paprikos – paprastas būdas paruošti šią žuvį, kad ji patiktų visiems.

Reikės: 1 kg šviežio karpio, aliejaus, 2 svogūnų, 2 šaukštelių maltos paprikos, 3 šviežių pomidorų, 2 paprikų, druskos ir pipirų.

Gaminame:

1. Karpį supjaustykite gabaliukais, įtrinkite druska ir padėkite į šaldytuvą.

2. Susmulkintą svogūną pakepinkite aliejuje, pabarstykite malta paprika ir pipirais, sudėkite blanširuotus ir nuluptus pomidorus, susmulkintą papriką. Troškinkite 30 minučių, jei reikia, įpilkite šiek tiek vandens.

3. Žuvies gabalėlius sudėkite į kepimo indą ir užpilkite paruoštu padažu. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20–30 min.

Skanaus!

#RECEPTAS#KARPIS#GAMINIMAS#MAISTAS