PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Rugsėjo 19 d. 13:31

Vilnius rudens lygiadienį pasitiks ant Stalo kalno

Vilnius

/ Organizatorių nuotr.

EtapliusŠaltinis: Vilniaus miesto savivaldybė


319461

Vasariškai šiltų ir saulėtų dienų lydimas rugsėjis galiausiai stabtels lygės taške – rugsėjo 22-ąją dieną prasidės astronominis ruduo. Ši diena – puiki proga sustoti, apmąstyti praėjusią turiningą ir įvairiapusiškai derlingą metų dalį bei pasiruošti artėjančiam ilgų vakarų laikui. Nakties susilyginimą su diena ir pamažu šaltojo meto link besukantį metų ratą kartu pažymėti kvies Vilniaus etninės kultūros centras.

Šįkart, palikęs gerai pažįstamą Neries tėkmę, Vilniaus etninės kultūros centras vilniečius ir miesto svečius kvies kopti į Kalnų parke stūksantį Stalo kalną. Būtent čia rugsėjo 22 d. 20 val. prasidės rudens lygiadienio šventė „Ratu“. Tūkstančius lygiadienių regėjęs kalnas šiemet pasipuoš ugnies ratilais ir, nujausdamas vis artyn slenkančią tamsą, kvies dalintis šildančia jaukumo šviesa. Kartu įkurta, ratu keliaujanti ugnis pripildys kiekvieno širdį šilumos žiburėlių ir įkvėps vilties įveikti tolumoje besislepiančios, bet su kiekviena diena pasalūniškai artėjančios, žiemos sąstingį.

Žiemos poilsio metų ratuose iškeliaujančiai saulei kelią nušvies liepsnomis pasidabinusios Ryto Jono Belevičiaus ir Rūtos Onos Čigriejūtės skulptūros. Prie įspūdingo šviesos reginio taip pat prisidės fakyrų trupė „Viduramžiai LT“ ir raštus iš žvakių dėliosiantys Vilniaus miesto mokyklų moksleiviai.

Simboliškai šį rudens lygiadienį, kai astronominio rudens pradžia sutampa su Baltų vienybės diena, po paslaptingą baltų pasaulį paklaidžioti ir gyvenimo bei metų ratą šioje muzikinėje kelionėje apmąstyti pakvies prūsiškai prabylanti neofolkloro grupė „Romowe Rikoito“. Savo garsinės Romovės tyrinėjimą dar 1995 m. pradėjusioje grupėje naująjį baltišką skambesį kuria Glabbis N., Agota Zdanavičiūtė, Ian Campbell ir Adam Ormes. Jų išjaučiama šiuolaikinė prūsiška daina netruks mintimis pavedžioti baltų išmintais takais ir įkvėps stiprybės įveikti pamažu vis tamsėjantį laiką.

Anot organizatorių, trumpas sustojimas rudens lygiadienio taške yra itin svarbus prieš artėjantį ne tik tamsos, bet ir anapusinio pasaulio priartėjimo laiką. Šis metų rato, o kartu ir gyvenimo apmąstymas leidžia persvarstyti nuolatos skubančią kasdienybę ir suteikia progą atsigręžti į savo dvasinį pasaulį. Tai priminimas, kad vis labiau rimstanti gamta padrąsina ir žmogų sekti savo pavyzdžiu, siūlo nusiteikti lėtėjančiam laikui ir kviečia žengti Vėlinių bei Kalėdų laukimo link.

Rudens lygiadienis „Ratu“ vyks rugsėjo 22 d. 20 val. ant Stalo kalno, Kalnų parko teritorijoje. Renginį organizuoja Vilniaus etninės kultūros centras ir Vilniaus miesto savivaldybė, renginio partneris – Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcija.