PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Įvairenybės2024 m. Liepos 6 d. 21:10

Šiaurės Korėjoje dėl džinsų dėvėjimo galima atsidurti kalėjime

Pasaulis

Photogenia nuotr.

Parengta pagal Unian.netŠaltinis: Etaplius.LT


307642

Šiaurės Korėja garsėja griežtomis taisyklėmis ir apribojimais, kurie gali nustebinti turistus ir besidominčiuosius šia šalimi. Daugelis dalykų, kuriuos galima daryti kitur, čia yra uždrausti. Net toks paprastas dalykas kaip džinsai...

Būtent Šiaurės Korėjoje, kur vyrauja totalitarinis režimas, yra daug draudimų, susijusių su kasdieniu gyvenimu ir elgesiu.

Vienas iš labiausiai stebinančių draudimų – negalima dėvėti tam tikrų drabužių. Jei konkrečiai – džinsų. Šio draudimo priežastys yra daugialypės ir susijusios su politinėmis, ideologinėmis ir kultūrinėmis šalies ypatybėmis.

Džinsai laikomi Vakarų kultūros simboliu, kuriam Šiaurės Korėjos Vyriausybė griežtai nepritaria. Tai reiškia, kad viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl ten negalima dėvėti džinsų, yra tariamas valdžios noras užkirsti kelią Vakarų įtakai vietos gyventojams.

Deklaruodama norą išsaugoti savo unikalumą ir nepriklausomybę nuo Vakarų įtakos, Šiaurės Korėjos vadovybė drabužius naudoja kaip kontrolės ir propagandos įrankį. Džinsų draudimas padeda valdžios institucijoms užkirsti kelią Vakarų idealų plitimui ir išlaikyti piliečių lojalumą valstybinėms vertybėms ir jų ideologijai.

Verta pridurti, kad džinsai, kurie JAV pasirodė kaip darbo drabužiai, laikui bėgant, tapo laisvės, demokratinių vertybių ir jaunimo kultūros simboliu. Šiaurės Korėjos kontekste, kur režimas siekia kontroliuoti kiekvieną piliečių gyvenimo aspektą, tokie simboliai suvokiami kaip grėsmė. Džinsų dėvėjimas gali būti vertinamas kaip nesutikimas su režimu ar net Vakarų idealų palaikymas, o tai Šiaurės Korėjoje nepriimtina.

Išties draudimo pažeidimas gali sukelti rimtų pasekmių Šiaurės Korėjos gyventojams. Galima gauti baudų, būti areštuotiems ar net atsidurti kalėjime. Kai kuriais atvejais pažeidimas gali būti laikomas politine išdavyste, už kurią gresia dar griežtesnė bausmė.