PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Įvairenybės2024 m. Birželio 30 d. 21:22

Šalys, kuriose rykliai dažniausiai puola turistus

Pasaulis

Wirestock nuotr.

Parengta pagal Unian.netŠaltinis: Etaplius.LT


306605

Pastaraisiais metais pasaulyje padažnėjo atvejų, kai rykliai užpuola turistus, besimaudančius jūroje ar vandenyne. „Daily Express“, remdamasis „International Shark Attack File“ duomenimis, sudarė aštuonių pasaulio šalių, kuriose turistus dažniausiai atakuoja rykliai, sąrašą.

Statistikoje atsižvelgta tik į neišprovokuotus ryklių atakų atvejus, t. y. būtent tada, kai nebuvo žmogaus provokacijų, pavyzdžiui, bandymo paliesti ryklį ar jį pamaitinti.

1. 2023 m. daugiausia ryklių atakų įvyko JAV – 36 neišprovokuoti išpuoliai, du iš jų baigėsi mirtimi. Labiausiai nukentėjusi valstija yra Florida, kuri sudaro 44 proc. visų užpuolimų JAV.

2. Australija bene labiausiai siejama su rykliais. Čia 2023 m. įvyko 15 neišprovokuotų ryklių atakų, iš kurių keturios baigėsi žmonių mirtimi. Daugiausia aukų pareikalavo 2020-ieji, kai mirė šeši žmonės.

3. Naujojoje Kaledonijoje pastaraisiais metais padaugėjo ryklių atakų. 2023 m. šalyje įvyko trys neišprovokuoti ryklių išpuoliai, iš kurių vienas buvo mirtinas.

4. Brazilijoje pernai buvo užfiksuoti trys neišprovokuoti ryklių išpuoliai, bet, laimei, nė vienas iš jų nesibaigė mirtimi. Šalies vandenyse gyvena trys pavojingiausi rykliai – tigrinis, jautinis ir didysis baltasis.

5. Egiptas yra viena iš pirmaujančių nardymo vietų pasaulyje, o tigriniai rykliai yra viena iš pavojingų plėšrūnų rūšių, gyvenančių šios šalies vandenyse. 2023 m. Egipte įvyko du neišprovokuoti ryklių išpuoliai, iš kurių vienas baigėsi mirtimi.

6. Pernai Bahamuose įvyko vienas mirtinas ryklio išpuolis. Bahamų salose ryklių atakos yra itin retos.

7. Meksikoje 2023 m. įvyko vienas neišprovokuotas ryklio išpuolis, baigęsis mirtimi. Nors šioje populiarioje turistų vietoje ryklių atakų pasitaiko gana retai, čia plaukioja didieji baltieji rykliai.

8. Pietų Afrikoje 2023 m. įvyko du neišprovokuoti ryklių išpuoliai, nė vienas iš jų nesibaigė mirtimi.

Ekspertai pastebi, kad dauguma ryklių iš tikrųjų nekelia pavojaus žmonėms, ir šiuo metu yra mažai įrodymų, kad jie kada nors aktyviai puolė žmones.