PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2024 m. Birželio 7 d. 21:22

Saldžios paslaptys – kaip atsirado spurgos su skyle?

Lietuva

Freepik.com nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Etaplius.LT


303929

Spurgos – saldus gardėsis, mėgstamas visame pasaulyje. Esame pratę prie rutulio formos spurgų, tačiau vis įprastesnės tampa ir spurgos su skyle viduryje. Kaip atsirado ši gudrybė ir kodėl ji tapo tokia populiari?

Pirmąjį šių metų birželio penktadienį minime tarptautinę spurgų diena (birželio 7 d.), kurios metu visi smaližiai yra raginami kepti, degustuoti bei mėgautis kepiniais. Lietuvoje populiariausios yra rutulio formos spurgos, gaminamos iš varškės, verdamos aliejuje ir apibarstomos cukraus pudra. Tačiau daugelyje užsienio šalių spurgos gaminamos su skyle viduryje. Kaip atsirado ši gudrybė ir kodėl ji tapo tokia populiari?

Šio išradimo pradininku laikomas amerikietis jūreivis Hanson Gregory. Vieni šaltiniai tvirtina, kad H. Gregory į keliones jūra mėgo pasiimti motinos keptas spurgas. Būdamas laivo kapitonu, jis nuolat turėjo laikyti rankose vairą ir negalėjo patogiai valgyti mėgstamo deserto. Todėl kartą H. Gregory sugalvojo pasmeigti spurgą ant vieno iš vairo stipinų, kad ji netrukdytų vairuoti. Vėliau, jau suvalgęs spurgą, jūreivis suprato, kad tokia kepinio forma yra daug patogesnė kelionėse ir pasiūlė motinai gaminti būtent tokios formos spurgas.

Kiti šaltiniai teigia, kad H. Gregory motina kepdavo skanias, bet ne visada tobulai iškeptas spurgas. Jų vidurys dažnai likdavo neiškepęs, o kraštai – perdegę. Būdamas sumanus, H. Gregory pasiūlė motinai padaryti skylę spurgos viduryje, kad kepimas pasiskirstytų tolygiai.

Šią istorijos versiją palaiko ir maisto ekspertai. Pasak jų, į karštą aliejų dedamos tešlos kraštai iškepa greičiau nei vidurys. Dėl to sunku tinkamai paruošti kepinius, nes būna situacijų, kai išorė gražiai apskrunda, o vidus – vis dar lieka neiškepęs. Būtent skylė kepinyje leidžia karščiui tolygiai pasklisti ir užtikrina, kad spurgos iškeps tolygiai iš visų pusių.

Nepaisant skirtingų atsiradimo versijų, spurgos yra plačiai žinomos visame pasaulyje dėl savo skonio ir plačios skonių įvairovės. Šiandien ir lietuviai mėgaujasi įvairiomis spurgomis: nuo tradicinių rutulio formos iki amerikietiško stiliaus spurgų su skyle.