PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Įvairenybės2024 m. Birželio 11 d. 20:57

Robotas Rubiko kubo galvosūkį išsprendė akimirksniu

Pasaulis

Jcomp nuotr.

Parengta pagal Unian.netŠaltinis: Etaplius.LT


303671

Robotas, sukurtas Japonijoje, pasiekė naują pasaulio rekordą, greičiausiai išsprendęs Rubiko kubo galvosūkį. Gineso rekordų knygoje buvo užfiksuotas įspūdingas „Mitsubishi Electric“ laikas – 0,305 sekundės.

Roboto laikas buvo daugiau nei 10 kartų geresnis nei žmogaus, kuris greičiausiai išsprendė šį galvosūkį pernai birželį Rubiko kubo renginyje Kalifornijoje, rašo „The Independent“. Tuomet Maxas Parkas užtruko vos 3,13 sekundės, kad išspręstų 3×3×3 kubo galvosūkį.

O štai roboto pasiektas laikas (0,305 sekundės) yra maždaug tiek, kiek žmogui prireikia sumirksėti.

Naujausias rekordas atspindi radikalią pažangą, padarytą pastaraisiais metais robotikos srityje, mat dar 2009 metais roboto pasaulio rekordas buvo 1 minutė ir 4 sekundės.

Pagrindinis ribojantis veiksnys, norint nustatyti dar greitesnius laikus, yra paties kubo fizinės savybės. Pirmieji bandymai iš pradžių buvo sunkūs, nes dėlionė įstrigdavo ar lūždavo dėl roboto greičio ir jėgos.

„Buvo sunku išlaikyti kiek įmanoma trumpesnį laiką, bet tuo pačiu metu buvo smagu“, – Gineso pasaulio rekordų žurnalui sakė inžinierius Tokui, vadovavęs bandymui pasiekti rekordą.