Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Freepik.com
Pranešimas spaudaiŠaltinis: Etaplius.LT
3 įdomūs faktai apie moliūgus
Kad tapo Helovino simboliu, dėkingi turime būti airiams. Airijoje nuo senų laikų pasakojama legenda apie vagį Šykštųjį Džeką (Stingy Jack), kuriam pavyko pergudrauti net patį velnią. Kai Džekas galiausiai mirė, jo sielos nenorėjo nei dangus, nei pragaras. Velnias jį esą išsiuntė į naktį tik su degančia anglimi, kurią Džekas įsidėjo į tuščiavidurę ropę ir pradėjo klajoti po Žemę. Kai airių imigrantai atvežė šį folklorą į Ameriką, jie pastebėjo, kad moliūgai, kurių gausu Naujajame Pasaulyje, dėl savo dydžio ir tekstūros drožinėjimui tinka dar labiau. Taip gimė tradicija moliūguose išpjauti veidus, kurie simbolizavo tarp pasaulių įstrigusias sielas.
Moliūgai itin turtingi naudingųjų medžiagų: juose gausu C, E, B grupės vitaminų ir antioksidantų, kurie padeda užtikrinti sveiką ląstelių veiklą. Be to, tai itin nekaloringa daržovė – 100 g moliūgo turi vos apie 30 kalorijų. Ryškiai oranžinę jų spalvą nulemia karatenoidai, apsaugantys organizmą nuo laisvųjų radikalų poveikių: kuo jų daugiau, tuo spalva intensyvesnė. Termiškai apdorotas moliūgas savo naudingų savybių nepraranda, todėl jį galima virti, kepti ir troškinti, nebijant, kad jis praras svarbias sudedamąsias dalis.
Neišmeskite sėklų – jos tikras supermaistas. Jas dažnas įpratęs pirkti jau paruoštas, bet sveikatai palankų ir grožiui naudingą užkandį lengva pasigaminti patiems. Jose yra tokių mineralų kaip: cinkas, siera, kalis, magnis ir kalcis, tad bus ne tik skanu, bet ir sveika.
Moliūgai išpopuliarėję visame pasaulyje, jie auginami visuose žemynuose, išskyrus Antarktidą. Tačiau neabejotinai būtent Šiaurės Amerikoje moliūgai užima bene svarbiausią vietą rudens racione, Helovino tradicijose, taip pat ruošiant patiekalus Padėkos dienai.
Naminė moliūgų tyrė
Reikės: 1 šviežio moliūgo, druskos (nebūtina).
Gaminame:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C ir kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
2. Perpjaukite moliūgą per pusę (jeigu labai dideles – galite ir į kelias dalis), išskobkite sėklas. Jeigu norite, pabarstykite vidinę pusę druska ir sudėkite pjautine puse žemyn ant skardos. Kepkite 40–60 min., kol daržovė suminkštės, o šakutė lengvai įsmigs. Palikite atvėsti.
3. Rankomis nulupkite minkštimą nuo odelės ir sudėkite į virtuvinį kombainą. Gerai sutrinkite iki vientisos masės, vis sustodami ir nuvalydami indo šonus. Sudėkite į marlę ar ploną audinį ir palikite apie 30 min. pastovėti virš dubens, kad nuvarvėtų perteklinis skystis.
Sveiki blynai su moliūgų tyre
Reikės: 2 didelių šaukštų moliūgų tyrės, 1 puodelio kiaušinių baltymų, 1 puodelio avižinių dribsnių, 1 puodelio grūdėtos varškės, ½ šaukštelio cinamono, ½ arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto, jeigu reikia – šiek tiek cukraus ar medaus.
Gaminame:
1. Visus ingredientus sudėkite į maišytuvą. Sutrinkite iki vientisos masės.
2. Keptuvę su šiek tiek sviesto ar aliejaus įkaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies. Formuokite blynus ir kepkite, kol juose pasirodys nedideli burbuliukai, apie 2–3 minutes. Apverskite ir kepkite 2–3 minutes arba tol, kol taps auksinės spalvos.
3. Patiekite šiltus su medumi, sirupu ir riešutais.
Kreminės tekstūros makaronai su moliūgų tyre
Reikės: 2 puodelių moliūgų tyrės, 450 g mėgstamų makaronų, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, 3–4 česnako skiltelių, ½ puodelio grietinėlės, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, žiupsnelio malto muskato riešuto, tarkuoto parmezano sūrio.
Gaminame:
1. Makaronus išvirkite dideliame puode su stipriai pasūdytu vandeniu. Pasilikite 1½ puodelio makaronų vandens ir nusausinkite.
2. Įkaitinkite alyvuogių aliejų didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies. Sudėkite išspaustą česnaką ir kepkite, kol pasklis aromatas, apie 1 minutę. Supilkite moliūgų tyrę, 1 puodelį makaronų vandens ir šluotele plakite, kol padažas susimaišys ir taps blizgus. Įpilkite grietinėlę ir išmaišykite. Jei reikia, įpilkite dar makaronų vandens. Pagardinkite druska, pipirais ir muskato riešutu. Sumaišykite su makaronais ir patiekiant apibarstykite tarkuotu parmezanu.