PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kriminalai2024 m. Liepos 5 d. 20:34

Pareigūną Pravieniškėse verdančiu vandeniu apiplikęs kalinys – itin pavojingas nusikaltėlis

Vilnius

Pavelas Žalis / Alfa.lt

Dominykas GriežėŠaltinis: ALFA.LT


308073

Praėjusį savaitgalį pareigūnų bendruomenę sukrėtė Pravieniškių kalėjime įvykęs incidentas, kai kalinys verdančiu vandeniu apipylė kalėjimo prižiūrėtoją. Aiškėja, kad tokiam drastiškam poelgiui ryžęsis nuteistasis – Pavelas Žalis, anksčiau kalėjęs už itin žiaurią neįgaliojo žmogžudystę, dabar grįžęs už grotų dėl sunkaus kūno sužalojimo.

Praėjusį šeštadienį pranešta, kad pamainos perdavimo keitimosi metu uždaroje Pravieniškių 1-ojo kalėjimo zonoje kalinys šliūkštelėjo karštą vandenį Saugumo valdymo skyriaus pareigūnui į veidą. Dėl patirtų sužalojimų pareigūnas buvo pristatytas į Kauno klinikas.

„Pagal pirminę informaciją š. m. birželio 29 dieną rytinio nuteistųjų patikrinimo metu atidarius vienos iš gyvenamųjų kamerų duris nuteistasis P. Ž., bausmę Pravieniškių 1-ajame kalėjime, uždaro tipo bausmės atlikimo vietoje, bausmę nuo 2023 m. rugsėjo mėnesio atliekantis, apipylė Saugumo valdymo skyriaus jaunesnįjį specialistą karštu vandeniu.

Pareigūnui nedelsiant buvo iškviesta greitoji medicinos pagalba, jis išvežtas apžiūrai į gydymo įstaigą, kur jam nustatytas kaktos srityje paraudimas bei dešinėje veido pusėje kaktoje nusilupusi pūslė. Pareigūnui suteiktas nedarbingumas, jis išleistas gydytis namo“, – tokią informaciją apie įvykį Alfa.lt perdavė Lietuvos kalėjimų tarnybos.

Pavojingas išpuolis paskatino pareigūnų profesinę sąjungą galvoti apie protesto akciją. Maža to, portalo žiniomis, užpuolikas anksčiau jau buvo perspėjęs administraciją dėl galimų išpuolių, reiškė nepasitenkinimą pareigūnais.

Tuo tarpu Lietuvos kalėjimų tarnybos minimas P. Ž., kuris, kaip pavyko išsiaiškinti, yra minėtas P. Žalis, po šio incidento buvo izoliuotas kameroje.

Brutaliai nužudė neįgalųjį

Drastiškam išpuoliui ryžęsis P. Žalis – pavojingas nusikaltėlis, spėjęs padaryti ne vieną nusikaltimą, o du iš jo padarytų nusikaltimų buvo itin sunkūs.

Pavelas Žalis / Dmitrijus Radlinskas Alfa.lt

2015 m. lapkritį šis nuteistasis apgirtęs brutaliai sumušė neįgalųjį, kuris nuo patirtų sužalojimų mirė nesuspėjęs pasiekti ligoninės. Pastaroji žmogžudystė – ne tik žvėriška, bet ir mįslinga bei akiplėšiška, mat P. Žalis kaltę neigė net esant akivaizdiems įrodymams, o į pagalbą teisiamam sūnui suskubo jo motina, kuri ne tik palaikė įžūlią atžalos nekaltumo versiją, bet ir įkalbinėjo liudytojus padėti sūnui.

Žmogžudystė buvo įvykdyta pietų Lietuvoje, netoli Baltarusijos esančiame Eišiškių miestelyje. 2015 m. lapkričio 19 d., vakare, pačiame Eišiškių centre, su keliais draugais girtavęs P. Žalis dėl nežinomų priežasčių ryžosi žvėriškam smurtui – neįgalų, su ramentu vaikščiojusį sugėrovą vyras mušė, spardė ir šokinėjo jam ant krūtinės. Lūžusi nosis, sulaužyti šonkauliai, plyšusios kepenys, vidinis kraujavimas, sutrikusi plaučių ir širdies veikla – dėl šių priežasčių nelaimingas nukentėjusysis po maždaug pusvalandį trukusių kančių mirė greitosios pagalbos automobilyje.

Kaip po kelerių metų paaiškėjo teisme, septynias klases tebaigęs, niekur nedirbęs ir jau penkis kartus už daugybę vagysčių bei plėšimų tuo metu teistas P. Žalis net nemanė prisipažinti, kad įvykdė žvėrišką nusikaltimą – suimtas žudikas aiškino, kad tądien jis net nebuvo iš namų iškišęs nosies. P. Žalio motina taip pat tikino, kad sūnus visą dieną padėjo jai tvarkytis buityje, o į lauką buvo išėjęs tik nusipirkti cigarečių.

Tačiau tokia versija – tiesiog įžūliai melaginga, mat P. Žalį demaskavo tiek vaizdo kameros, parodžiusios, kad žudikas tądien dar bandė apspardyti mažametį praeivį, tiek kartu buvęs trečiasis sugėrovas. M. D. tiek tyrėjams, tiek teisme pasakojo, kad tądien pats P. Žalis pasikvietė jį išgerti.

Savo kaltę neigęs žudikas vėliau buvo nuteistas kalėti pusaštuntų metų.

Gimtajame miestelyje – pasikartojęs košmaras

Ilgus metus už grotų praleidęs P. Žalis į laisvę grįžo nepasitaisęs – šių metų balandžio pabaigoje Vilniaus apygardos teismas nusikaltėlį vėl nuteisė pusaštuntų metų kalėti už dar vieną brutalų smurtinį nusikaltimą.

Pravieniškės / Archyvas

Kaip paaiškėjo, į laisvę grįžęs P. Žalis 2023 m. rugsėjo 13 d. vakarą, būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, iš pasalų užpuolė ir subadė pažįstamą vyrą – tris kartus dūrė į kaklo sritį. Auka buvo sunkiai sužalota, tačiau išgyveno.

Į teisiamųjų suolą kartu su P. Žaliu šįkart sėdo ir pastarojo brolis, prieš tai už vagystes, nužudymą ir kitus smurtinius nusikaltimus teistas aštuonis kartus. Giminaičiui teko aiškintis dėl to, kad 2023 m. spalį į namus atsivedė šios istorijos liudininką, kartu su juo gėrė, o vėliau sumušė, bandydamas įbauginti ir priversti duoti melagingus parodymus, kad padėtų P. Žaliui.

Prieš teismą stojęs žudikas savo kaltę pripažino ir aiškino, kad naują nusikaltimą padarė, kai buvo neseniai paleistas iš kalėjimo. Anot P. Žalio, savo dūriais jis keršijo už įžeidimą. Kaip paaiškėjo, pareigūnai nusikaltėlį sulaikė kitą dieną, kai šis ėjo į stotelę pasitikti savo brolio, kaip tik grįžusio iš kalėjimo. Abu giminaičiai pateko į paradoksalią situaciją – vienas kaip tik grįžo namo iš nelaisvės ir savo akimis pamatė, kaip sulaikomas jo brolis.

Tuo tarpu pats sužalotasis ir kiti liudininkai atskleidė, kad mirtimi vos nesibaigęs konfliktas kilo dieną prieš tai vykusių išgertuvių metu, kai P. Žalis susimušė su vienu iš sugėrovų. Liudininkų teigimu, iš laisvėn grįžusio nusikaltėlio vienas iš sugėrovų šaipėsi, reikalavo, kad šiam būtų duotas atskiras puodelis alui gerti.