PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Liepos 3 d. 16:49

Paminėtos Jurbarko žydų genocido dienos 83-iosios metinės

Jurbarkas

Jurbarko rajono savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Jurbarko rajono savivaldybė


307681

1941 m. liepos 3 d., Jurbarko miesto pakraštyje, Naujasodžių kaime, įvyko pirmosios masinės žydų žudynės. Tą dieną čia buvo sušaudyti  322 žmonės, tarp kurių – apie 20 lietuvių. Jų tarpe ir jurbarkietis, skulptorius Vincas Grybas.

Antradienį, šios baisios dienos išvakarėse, prisiminti prieš 83-ejus metus įvykusios tragedijos ir pagerbti čia palaidotų artimųjų susirinko Kauno žydų ir Jurbarko miesto bendruomenės nariai.

Kreipdamasis į susirinkusius savivaldybės meras Skirmantas Mockevičius akcentavo tiek šioje vietoje žuvusių, tiek ir kitų genocido aukų ir negailestingos žydų tautos likimo atminties išsaugojimo svarbą.

Po apsilankymo prie Sinagogų aikštės memorialo renginio organizatoriai – Jurbarko rajono savivaldybės viešoji biblioteka, pakvietė visus į klezmerių muzikos ansamblio „Rakija Klezmer Band“ koncertą. Šiai datai paminėti bibliotekoje buvo atidaryta modernaus dizaino ekspozicija „Išsigelbėjęs Lietuvos žydų vaikas pasakoja apie Šoa“.

Šiandien Jurbarko kultūros centro ir Jurbarko krašto muziejaus surengtoje Atminimo valandoje, Veliuonos krašto istorijos muziejaus muziejininkas Gediminas Klangauskas dar kartą atvertė Jurbarko mieste gyvenusių žydų ir jų likimo istorijos puslapius.

Senosiose žydų kapinėse, skambant Jurbarko rajono garbės piliečio, kompozitoriaus Kęstučio Vasiliausko atliekamoms melodijoms buvo padėtos gėlės ir uždegtos atminties žvakutės.