PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 29 d. 14:54

Katastrofinė liūtis Šiauliuose: šimtai iškvietimų ir apmaudas dėl negautų įspėjančių žinučių

Šiauliai

Irma BagūnėŠaltinis: Etaplius.LT


311802

Nuo sekmadienio šalį kaustantis lietus bei stiprus vėjas neaplenkė ir Šiaulių. Gyventojams dingo elektra, išversti medžiai užtvėrė gatves ir sunaikino turtą, o gatvės priminė upes. Jau nuo vakar vakaro gyventojai dalinosi žadą atimančiais vaizdais, o šiandien situaciją pakomentavo ir tarnybos, kurios dirbo visą naktį, nesiliovė darbuotis ir dabar.

Gyventojai pranešimų nesulaukė

Šiauliai pateko tarp tų Lietuvos teritorijų, kurios buvo labiausiai paveiktos stichijos, o kritulių skaičius per pastarąsias 12 valandų jau viršijo 90 milimetrų, o tai jau klasifikuojama kaip katastrofinė liūtis.

„Tokių atvejų Šiauliuose jau labai seniai nebuvo, todėl labai puiki proga atnaujinti žinias ir prisiminti, kurios institucijos ir kurie skyriai veikia ranka rankon tokiems atvejams ištikus. Puikiai žinome, kad „Šiaulių vandenys“, taip pat Miesto koordinavimo skyrius turėjo didžiulį darbų kiekį, gavo daug pranešimų, kreipėsi daug sunerimusių gyventojų. Matomas nusivylimas visoje Lietuvoje, kad gyventojai negavo jokių pranešimų iš tų tarnybų, iš kurių turėjo gauti pranešimus, tad matome, kad sistema veikia ne visai sklandžiai, todėl, išties, yra ko pasimokyti“, – sakė Šiaulių miesto vicemeras Justinas Švėgžda.

Šiauliuose fiksuota katastrofinė liūtis

Bene labiausiai Šiaulių miestas nukentėjo nuo gausaus kritulių kiekio. Skendo gatvės, automobiliai išbarstė valstybinius numerius, o vėliau internete pasipylė nuotraukos su rastais ir pamestais numeriais.

„Šiauliai susidūrė su seniai bematyta situacija. Esame atsakingi tiek už lietaus nuotekų tvarkymą ir surinkimą, tiek už buitinių nuotekų surinkimą. Tas pasekmes pajutome ir labai smarkiai. Lietus prasidėjo antroje praeitos dienos pusėje, jis nuolat intensyvėjo. Gavome 58 iškvietimus. Pagrindiniai, be abejo, yra dėl apsemtų gatvių, o iš to seka ir apsemti sklypai, bėgantis vanduo per tualeto ar dušo groteles, užsikišusi kanalizacija. Buvo nusiskundimų dėl Medelyno rajone užtvinusios Vijolės upės padarinių“, – pasakojo „Šiaulių vandenys“ generalinis direktorius Aurimas Rutkauskas.

Vadovas sako, kad prognozes sekė ir joms ruošėsi, todėl buvo pasitelktas visas techninis arsenalas ir darbuotojai.

„Jei įprastai per parą pas mus būna ir susitvarko su eilinėmis problemomis apie 4 darbuotojai, tai šį kartą visą naktį dirbo 21. Dirbo 5 transporto priemonės, kurios aprūpintos siurbimo galimybėmis. Brigados važinėjo ir atkišinėjo groteles – tai pagrindinis darbas, kai ištinka smarki liūtis“, – vardijo A. Rutkauskas.

Apie vidurnaktį prie liūties prisidėjo ir stiprus vėjas, todėl sparčiai daugėjo lapų ir šakų, kas „Šiaulių vandenims“ dar pasunkino užduotį tvarkytis su didžiuliu vandens kiekiu.

„Šiukšlės labai apsunkino vandens subėgimą į lietaus groteles, tam tikros vietos miesto gatvėse tapo sunkiai pravažiuojamos lengvajam gyventojų transportui. Kiek galėjome, tiek operatyviai važinėjome ir valėme groteles. Kaip taisyklė, išvalius groteles, per pakankamai neilgą laiką tas vanduo subėgdavo. Bet tas procesas šią parą vyksta nuolat – važiuoji į kitą vietą, vėl tenka grįžti, nes po kurio laiko vėl užsikemša“, – apie šios paros sunkumus kalbėjo „Šiaulių vandenų“ generalinis direktorius.

Nukentėjusieji dėl liūties padarinių ir patyrę nuostolius gali kreiptis į UAB „Šiaulių vandenys” su prašymu atlyginti žalą. Bendrovė informuoja, kad savo veiklą yra apsidraudusi bendrosios civilinės atsakomybės draudimu ir kreipsis į draudimo bendrovę dėl įvykio administravimo bei žalos dydžio nustatymo.

„Tuo pačiu informuojame, kad kiekvienas atvejis bus vertinamas individualiai. Nustačius, kad paviršinės nuotekos buvo nelegaliai pajungtos į buitinių nuotekų tinklus ar tai, kad nebuvo įrengtas atbulinis vožtuvas, bei nustačius kitus neteisėtus veiksmus ar teisės aktuose nustatytų reikalavimų, susijusius su nuotekų išleidimu ir/ar nuotekų sistemos įrengimu, pažeidimus, nuostoliai nebus atlyginami. Prašymus dėl nuostolių atlyginimo prašome pateikti raštu, pristatant jas į UAB „Šiaulių vandenys“ raštinę (Vytauto g. 103, Šiauliai, 201 kab.) arba siųsti el. paštu office@siauliuvandenys.lt.“, – skelbia įmonė.

Savivaldybė sulaukė pusšimčio užklausų

Miesto koordinavimo skyrius yra skirtas proaktyviam miesto problemų stebėjimui. Skyrius sulaukia informacijos skambučiais, elektroniniu paštu, stebi miestą kameromis. Nuo sekmadienio vakaro, kuomet prasidėjo audra, iki pirmadienio 10 valandos skyrius registravo 54 pranešimus, kurie reikalavo įvairių tarnybų dėmesio.

„Virš 20 užklausų buvo kur kreiptis dėl pagalbos. Ekstra pagalbos, užvirtusių medžių ant kelių, praėjimų ar nuosavybės. Gauti 3 paklausimai dėl žalos, pora dėl apgadintų automobilių, vienas dėl sugadintos tvoros. Savivaldybė turi 150 kamerų, tad patys kameromis nustatėme 20 pažeidimų – medžių nuovartas, užsikišusias nuotekų groteles. Apie 15 pranešimų nukreipėme į „Šiaulių vandenis“. Matėme, kaip mūsų parkai nukentėjo, asmenų nuosavybė. Aišku, gaila, kad nebuvo gauta jokių pranešimų, tad miestas dirbo lengvu režimu ir dabar skaičiuojam tokius rezultatus“, – sako Miesto koordinavimo skyriaus Vyriausiasis specialistas Gintautas Šėporaitis.

G. Šėporaitis sako, kad apie audros padarinius geriausia rašyti tiesiai į „Sumanų miestą“ adresu https://1863.siauliai.lt/ arba skambinti telefono numeriu 1863, kur bus galima pranešti apie problemas arba specialistai nukreips tinkama linkme.

Išversta gausybė medžių, apgadinta mokyklos siena

Ugniagesiams Šiaulių mieste darbo taip pat nestigo. Iki šiandien 9 valandos ryto tarnyba turėjo 145 iškvietimus. Pagrindiniai darbai – virtusių medžių šalinimas nuo važiuojamosios kelio dalies.

„Žmonės daugiausiai skundėsi nukritusiais, bekibirkščiuojančiais laidais. Tokia skaudžiausia, be žmogaus gyvybės praradimo, be abejo, pastatų apgadinimo problema. Janonio gimnazijoje yra virtę 3 medžiai, jie yra atsirėmę į sieną. Kiekvieną minutę šitas gelbėjimo darbų skaičius tik didėja. Kiek bus per ateinančią parą – matysime rytoj ryte“, – pasakojo Šiaulių priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovas Gintaras Zonis.

Miesto ūkio ir aplinkos skyriui po nakties didžiausių problemų taip pat pridarė nulūžę ir išvirtę medžiai.

„Mieste jų yra nesuskaičiuojamai daug. Įmonė pradėjo darbus anksti ryte ir darbuosis tikrai ne vieną dieną, tai nereikia tikėtis, kad šiandien jau viskas bus sutvarkyta ir švaru. Pirmiausia pradedame nuo ten, kur priešgaisrinė tarnyba jau pašalino ir atlaisvino judėjimą, tai mūsų įmonės toliau tęsia darbą atlaisvindamos takelius, šalindamos tiek šakas, tiek nuvirtusius medžius“, – aiškina Miesto ūkio ir aplinkos skyriaus vedėja Eglė Bružienė.

Vedėja sako, kad dėl virtusių medžių yra padarytos žalos, tad žmonės gali kreiptis į savivaldybę dėl nuostolio, padaryto jų turtui, atlyginimo, pateikdami reikalingus dokumentus, įrodančius padarytą žalą – pateikdami nuotraukas, užpildydami prašymą. Vėliau tokie prašymai bus nagrinėjami sudarytos komisijos.

„Jei, pavyzdžiui, padaryta žala automobiliui, reikės pateikti servizo išlaidų dokumentus. Siūlome teikti ir žalos vertinimas bus atliekamas“, – ragino E. Bružienė.

Audra neaplenkė ir naujojo Spaudos ąžuolo

Visai neseniai, gegužės mėnesį žurnalistų bendruomenės atsodintas Spaudos ąžuolas taip pat neatlaikė stichijos. E. Bružienė sako, kad paslaugos teikėjas su visa įranga jau yra pakeliui.

„Tikimės, kad didelė žala nepadaryta ir bus galima atsodinti dar tą patį sodinuką. Bet kuriuo atveju, paslaugos teikėjas teikia garantiją ir jeigu bus didesnė žala ir reikės pasodinti kitą – bus pasodintas kitas medis“, – sako Miesto ūkio ir aplinkos skyriaus vedėja Eglė Bružienė.

Taip pat skaitykite: ETAPLIUS - Šiauliai skęsta: apsemtos gatvės, kiemai, automobilių stovėjimo aikštelės

ETAPLIUS - ESO: dėl audros Lietuvoje be elektros liko daugiau nei 165 tūkst. vartotojų