PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Verslas2024 m. Liepos 25 d. 11:56

Konkurencijos taryba: sandorį be leidimo sudariusiam elektros tiekėjui „Enefit“ skiriama 86,5 tūkst. eurų bauda

Lietuva

Elektra (asociatyvi nuotr.) / Pixabay

ELTA.LTŠaltinis: ELTA.LT


311265

Konkurencijos taryba nusprendė, kad institucijai apie sandorį perimti smulkaus elektros tiekėjo „EGTO energija“ mažmeninius klientus nepranešęs ir jam leidimo negavęs nepriklausomas tiekėjas „Enefit“ pažeidė įstatymą. Kaip skelbiama, įmonei skirta 86,5 tūkst. eurų bauda.

Tyrimas pradėtas reaguojant į viešojoje erdvėje atsiradusią informaciją, kad „Enefit“ 2023 m. rugsėjo 18 d. įvykdė koncentraciją, kuriai turėjo gauti Konkurencijos tarybos leidimą.

Kaip skelbiama, kiekvienos iš koncentracijoje dalyvavusių įmonių pajamos Lietuvoje 2022 m. viršijo 2 mln. eurų, o pajamos buvo didesnės nei 20 mln. eurų, taigi peržengė Konkurencijos įstatyme numatytas sandorio dalyvių bendrųjų pajamų ribas.

„Tyrimo metu nustatyta, jog bendrovės privalėjo pranešti apie planuojamą sandorį ir gauti Konkurencijos tarybos leidimą arba kreiptis į instituciją prašant atlikti atskirus koncentracijos veiksmus, kol būtų priimtas galutinis sprendimas“, – teigia taryba.

Atsižvelgusi į tai, kad „Enefit“ pripažino įstatymo pažeidimą, bendrovei apskaičiuotą finansinę sankciją taryba sumažino 15 proc. ir paskyrė 86,5 tūkst. eurų baudą.

Konkurencijos tarybos pirmininkė Jolanta Ivanauskienė pažymėjo, kad įstatyme įtvirtintas išankstinis koncentracijų kontrolės mechanizmas yra skirtas užtikrinti, kad įmonių susijungimas neturėtų neigiamos įtakos konkurencijai ir rinkos struktūrai bei nepadarytų žalos vartotojams.

Todėl sandorio įgyvendinimas, nepateikus pranešimo institucijai ir negavus jos leidimo, yra laikomas pavojingu pažeidimu.

„Sandorius planuojančios įmonės visada turi galimybę kreiptis į Konkurencijos tarybą, paaiškinti susidariusią situaciją ir prašyti leidimo atlikti atskirus koncentracijos veiksmus, kas nebuvo padaryta minėtos koncentracijos atveju“, – teigia J. Ivanauskienė.

Nutarimas gali būti skundžiamas Regionų administraciniam teismui per vieną mėnesį nuo jo įteikimo arba paskelbimo Konkurencijos tarybos interneto svetainėje dienos.