PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 26 d. 08:31

K. Harris, sakydama kalbą mokytojams, vėl užsipuolė D. Trumpą (papildyta)

Pasaulis

K. Harris. Youtube stop kadras.

BNSŠaltinis: BNS


311404

Jungtinių Valstijų viceprezidentė Kamala Harris ketvirtadienį kreipdamasi į mokytojus griežtai užsipuolė Donaldą Trumpą ir jo vadovaujamus kraštutinių dešiniųjų respublikonus, siekdama laimėti lapkritį.

K. Harris siekia suburti pagrindinę demokratų koalicijos dalį, kad taptų JAV demokratų partijos kandidate į prezidentus.

Pirmoji moteris šalies viceprezidento poste, kuri po Joe Bideno pranešimo apie pasitraukimą iš rinkimų kovos paskelbė, kad kandidatuos vietoj jo, lapkritį vėl sieks įsirašyti į istoriją.

Nuo tada jai didžiulę paramą išreiškė įvairios darbo grupės, etninės mažumos ir jos pačios partijos elitas.

Atrodo, kad tokia jų reakcija pribloškė D. Trumpą, respublikonui atsisakius planuoti debatus su K. Harris, nes, anot jo, ketvirtadienio vakarą tai būtų netinkama, todėl reikėtų palaukti, kol ji bus oficialiai paskirta Demokratų partijos kandidate.

„Demokratai vis dar gali persigalvoti“, – pareiškime teigė D. Trumpo kampanijos atstovas spaudai Stevenas Cheungas.

„Kas atsitiko su jo „bet kuriuo metu ir bet kurioje vietoje?“ – socialiniame tinkle „X“ sakė klausė buvusi Kalifornijos vyriausioji prokurorė K. Harris.

Anksčiau apie galimą akistatą rugsėjo 10 dieną ji sakė: „Esu pasiruošusi. Taigi pirmyn.“

Pirmoji K. Harris parėmusi profsąjunga – Amerikos mokytojų federacija – savo suvažiavime Hjustone plojo, viceprezidentei perspėjus, kad šalyje vyksta „plataus masto Trumpo respublikonų išpuolis“ prieš „sunkiai iškovotas laisves“.

„Kol mokote moksleivius apie demokratiją ir atstovaujamąją valdžią, ekstremistai kėsinasi į šventą laisvę balsuoti. Kol jūs stengiatės sukurti saugias ir draugiškas vietas, kuriose mūsų vaikai galėtų mokytis, ekstremistai kėsinasi į mūsų laisvę gyventi saugiai nuo smurto su ginklais“, – pabrėžė ji.

„Jie turi įžūlumo liepti mokytojams klasėje prisisegti ginklą, nors atsisako priimti protingus ginklų saugumo įstatymus“, – pridūrė ji.

59-erių K. Harris į rinkimus įsitraukė po kelias savaites trukusios sumaišties dėl 81-erių J. Bideno, kuris sekmadienį pasitraukė iš rinkimų kovos po nesėkmingų debatų su D. Trumpu.

Po šių debatų padidėjo susirūpinimas dėl J. Bideno protinių gebėjimų ir prastų apklausų rezultatų.

Vadindama save „išdidžiu viešojo švietimo produktu“, ji susiejo savo asmeninę istoriją su savo politinėmis pažiūromis, sakydama klausytojams, kad mokytojo darbas yra „ir asmeninis, ir profesinis, ir (...) labai svarbus“.

K. Harris susiejo renginį su pagrindine kampanijos žinute apie atsisakymą grįžti į D. Trumpo valdomą Ameriką ir gyrė savo auditoriją kaip į ateitį žvelgiančius vizionierius.

Ji supriešino demokratų pastangas panaikinti studentų skolas ir savo viziją investuoti į valstybines mokyklas ir universitetus su D. Trumpo pažadu panaikinti Švietimo departamentą ir perpus sumažinti išlaidas.

D. Trumpo darbotvarkė kelia grėsmę amerikiečių teisėms

78-erių D. Trumpas, tapęs vyriausiu kandidatu į prezidentus JAV istorijoje, pažadėjo, kad mokykloms, kuriose privaloma skiepytis, neskirs nė cento federalinių lėšų. Tokius įpareigojimus turi visos valstybinės Amerikos mokyklos.

Ši kalba nuskambėjo K. Harris susidūrus su vis labiau kraštutine D. Trumpo retorika, kai šis trečiadienį pavadino ją „radikalia kairiąja beprote“ ir melagingai teigė, esą ji pritaria naujagimių egzekucijai.

Tuo metu Atstovų Rūmų respublikonai ketvirtadienį priėmė rezoliuciją, kurioje kritikuojami K. Harris pasiekimai imigracijos srityje.

Demokratai daug vilčių teikia tam, kad naujoje dienračio „The New York Times“ ir Sienos koledžo apklausoje D. Trumpas ir K. Harris statistiškai susilygino ir sumažino atotrūkį. Liepos pradžioje apklausa parodė, kad J. Bidenas atsilieka nuo varžovo šešiais procentiniais punktais.

Tačiau viena iš skubiausių užduočių, kurią jai teks atlikti per trumpesnį laikotarpį, yra sukurti savo politinį identitetą, kol D. Trumpas dar neįtikino visuomenės, kad ji yra neatsiejama nuo visuomenės apklausose smukusio J. Bideno.

K. Harris jau pradėjo leisti pinigus – daugiau nei 100 mln. dolerių (92 mln. eurų), – kuriuos surinko pirmosiomis dienomis, paskelbusi, kad sieks prezidento posto.

Dalį lėšų ji skyrė, kad papasakotų savo asmeninę istoriją ir pasipriešintų respublikonų apibūdinimams, kad ji yra nevykėlė liberalė.

Ketvirtadienį K. Harris kampanija paleido savo pirmąją televizijos reklamą, kurioje skamba populiarios amerikiečių atlikėjos Beyonce hitas „Freedom“ (Laisvė). Politinėje reklamoje įspėjama, kad D. Trumpo darbotvarkė kelia grėsmę amerikiečių teisėms.

K. Harris kalba nuskambėjo kilus pasipiktinimui dėl D. Trumpo kandidato į viceprezidentus J. D. Vance'o komentarų, kuriuose jis K. Harris bei kitus demokratus pavadino „bevaikėmis moteriškėmis su katėmis, gyvenančiomis apgailėtinus gyvenimus“.

K. Harris turi posūnį ir podukrą.

Dėl tokio pasisakymo trijų vaikų tėvas J. D. Vance'as sulaukė kaltinimų, kad atstovauja pasenusiai respublikonų mąstysenai.

Tai supykdė Holivudo žvaigždę Jennifer Aniston, kuri yra atvirai papasakojusi apie nesėkmingus bandymus pastoti.