PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2024 m. Gegužės 26 d. 19:17

Iš špinatų pasigaminsite netgi desertą

Lietuva

Freepik.com nuotr.

Pranešimas spaudaiŠaltinis: Etaplius.LT


302106

Salotos, makaronai, padažai ar glotnučiai su špinatais visiems gerai pažįstami, tačiau konditeris Thiery‘is Lauvray‘us kviečia nustebinti – iškepti saldų pyragą su špinatais.

Špinatų reputacija sunkiai pralenkiama – iš visos gausybės skirtingų rūšių žalumynų jie yra bene maistingiausi. Geležis, skaidulos, kalis, vitaminas C, folio rūgštis, vitaminas A ir vitaminas E – jeigu norite savo organizmą praturtinti šiomis naudingomis medžiagomis, griebkite špinatus. Be to, jų ir panaudojimo būdų yra įvairių, tad špinatų visuomet verta turėti arčiau savęs namų virtuvėje.

Švieži špinatai, kaip ir kiti žalumynai, visgi nėra labai ilgai išsilaikantis produktas. Pasirūpinti, kad jų ilgiau netrūktų namuose, galima keliais būdais. Vienas jų – užsišaldymas. Špinatų lapus apžiūrėkite, truputį apvytusius sunaudokite iškart, o kitus tiesiog sudėkite į šaldymo maišelį, išspauskite kuo daugiau oro ir dėkite į šaldiklį. Špinatus galima prieš tai ir sutrinti trintuvu su šlakeliu vandens, jeigu planuojate juos naudoti, pavyzdžiui, glotnučiams. Tokią tyrę užšaldykite sandariuose maišeliuose arba ledo kubelių indeliuose.

Jeigu įsigytus šviežius špinatus ketinate suvartoti per artimiausią savaitę ar dvi, juos galite dėti ir į šaldytuvą. Juos ilgiau išlaikysite, jei ant indo dugno padėsite popierinį rankšluostį, ant jo – špinatų lapus, o juos tuomet uždengsite dar vienu popieriniu rankšluosčiu. Taip žalumynai bus apsaugoti nuo perteklinės drėgmės ir bus skanūs bei naudingi ilgiau.

Špinatai ir makaronai – tobula sąjunga. Jie puikiai dera tarpusavyje, o svarbiausia – tai labai patogus derinys užimtiems žmonėms. Daugelį špinatų ir makaronų patiekalų galima paruošti vos per kelias minutes, kol makaronai verda. Jie skanūs, sotūs, sveiki ir neištuština biudžeto. Derinkite juos su šviežiais ar saulėje džiovintais pomidorais, įvairiais sūriais, žalumynais, netgi tunu. Jeigu norite kreminės tekstūros, naudokite grietinėlę ar šviežią tepamą sūrį, o jeigu gaivos – šviežias citrinos sultis. Be to, špinatai yra nepamainomas ingredientas, ruošiant vegetarišką lazaniją.

Špinatai ir kiaušiniai yra klasikinis duetas, todėl verta dėti šių lapų į plaktą kiaušinienę, omletą ar fritatą – jie bus skanūs įvairiais pavidalais. Jeigu norite sotesnių pusryčių ar netgi įdomesnės greitos vakarienės, išbandykite ir špinatus su šviežiomis bulvėmis bei keptu kiaušiniu. Vos keli ingredientai, o bus skanu ir maistinga.

Išbandykite turkišką drėgną pyragą

Špinatų pyragas – šis žodžių derinys galbūt skamba keistai, tačiau po juo slepiasi desertas, kuris yra ne tik saldus ir skanus, bet ir atrodo įspūdingai.

„Špinatai saldžiuose patiekaluose nėra dažnas pasirinkimas, tačiau tokių receptų rasime įvairių – nuo Lenkijos „miško samanų“ torto iki amerikietiškų keksiukų su špinatais ir bananais. Tai puiki galimybė į desertus įmaišyti šiek tiek sveikų ingredientų ir taip mėgautis jais ramesne sąžine“, – sako Th. Lauvray‘us.

Jis siūlo išbandyti turkišką desertą, kuris pavyks net ir pradedantiesiems kepėjams.

Reikės:

200 g šviežių mažųjų špinatų lapų, 3 kiaušinių, ¾ puodelio cukraus arba cukraus miltelių, 1 puodelio pieno, ½ puodelio aliejaus, 2 puodelių miltų, 1 pakelio kepimo miltelių, 1 pakelis vanilinio cukraus, žiupsnelio druskos, šviežių uogų (braškių, šilauogių) papuošimui.

Gaminame:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C, ištepkite riebalais ar išklokite kepimo popieriumi pyrago formą.

2. Šviežių špinatų lapus kruopščiai nuplaukite ir smulkiai supjaustykite arba sutrinkite trintuvu.

3. Išplakite kiaušinius ir cukrų iki kreminės masės. Supilkite aliejų, pieną ir gerai išmaišykite.

4. Suberkite miltus, kepimo miltelius, vanilinį cukrų ir druską, atsargiai maišykite, kol gausite vientisą tešlą. Galiausiai į pyrago tešlą supilkite špinatų tyrę ir gerai išmaišykite.

5. Paruoštą tešlą supilkite į pyrago formą ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 35–40 minučių. Ar pyragas iškepęs, galite patikrinti dantų krapštuku. Jei, įkišus dantų krapštuką, jis išlenda švarus, vadinasi, pyragas iškepęs.

6. Išėmę iš orkaitės, leiskite pyragui šiek tiek atvėsti, tada papuoškite šviežiomis uogomis, supjaustykite ir patiekite. Jeigu norite, galite jį pertepti ir grietinėlės kremu, tačiau jis bus skanus ir be jo.

Skanaus!