PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Gamta2024 m. Birželio 30 d. 10:37

Indonezijoje per dieną du kartus išsiveržė ugnikalnis

Pasaulis

Ugnikalnio išsiveržimas. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Rasa StrimaitytėŠaltinis: ELTA


307169

Turistų pamėgtoje saloje Indonezijos rytuose per dieną du kartus išsiveržė Levotobi Laki-Laki ugnikalnis. Pirmoji erupcija fiksuota šeštadienį vidudienį (vietos laiku), ji truko 11 minučių, pranešė Indonezijos vulkanologijos institutas. Maždaug po 3,5 valandos vėl įvyko išsiveržimas – į dangų buvo išsviestas 900 metrų aukščio pelenų stulpas.

Paskelbtas antras aukščiausias pavojaus laipsnis. Gyventojams ir lankytojams draudžiama patekti į uždarytą zoną 3 km spinduliu apie išsiveržimo centrą.

Levotobi Laki-Laki yra Floreso saloje. Vulkanas kelis kartus jau išsiveržė sausį. Tada buvo paskelbtas aukščiausio laipsnio pavojus, evakuota 2 000 gyventojų.

Indonezija su daugiau kaip 17 000 savo salų yra vadinamajame Ramiojo vandenyno ugnies žiede, kur susiduria kelios tektoninės plokštės. Todėl čia nereti žemės drebėjimai ir ugnikalnių išsiveržimai.

Per Marapio – vieno aktyviausių Indonezijos ugnikalnių – išsiveržimą praėjusį gruodį Sumatros salos šiaurėje žuvo 24 žmonės. Gegužę po smarkių liūčių prie Marapio daugiau kaip 60 žmonių pražudė potvyniai ir nuolaužų lavinos.