PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Laisvalaikis2024 m. Liepos 23 d. 16:07

Į Varlių kaimą pakvietė šventė „Mano mielas kampeli“

Trakai

Rima VoverytėŠaltinis: Trakų rajono savivaldybė


310900

Jau penktą kartą Trakų rajono Varlių kaimo gyventojai susibūrė ir maloniai praleido laiką kartu tradicinėje šio kaimo šventėje „Mano mielas kampeli“. Šventė nedideliame kaimelyje buvo paprasta, tačiau drauge ir labai atvira, šilta, graži.

Šventės proga Varlių kaimo gyventojų pasveikinti atvyko Trakų rajono savivaldybės vicemerė Jolanta Abucevičienė, Trakų seniūnijos seniūnė Vilma Puišienė, Onuškio seniūnijos seniūnė Zita Aniulienė, Lietuvos Respublikos Seimo narys Kęstutis Vilkauskas, buvo perduoti ir Seimo narės Editos Rudelienės sveikinimai. Svečiai linkėjo ir toliau švęsti kaimo šventes, bendrauti ir neapleisti vieniems kitų.

Šiais metais Varlių kaimo gyventoja Albina Jermalienė minėjo savo 80-ies metų sukaktį, tad ją sveikino vicemerė J. Abucevičienė, Trakų seniūnijos seniūnė V. Puišienė, prie sveikinimų prisidėjo ir Dusmenų biblioteka. Gaila, kad pati sukaktuvininkė negalėjo dalyvauti, jai skirtus sveikinimo žodžius priėmė senolės anūkė Gintarė Stadalnykaitė.

Tradiciškai šventės metu trumpą kalbą pasakė ir vyriausia dalyvė Bronė Palubinskienė. Varliai – jos gimtinė, vaikystės bei jaunystės prisiminimai.

O kokia gi šventė be muzikos, dainų ir šokių. Susirinkusiuosius linksmino Druskininkų kurorto kapela „Ratnyčėlė“ (vad. Gintaras Černiauskas), Žilinų–Kareivonių folkloro kolektyvas (vad. Aušra Jachimovičienė), jautrias eiles skaitė ir bandolija grojo menininkas Jonas Grabauskas, na, o savo dainas gimtajam kaimui skyrė Rugilė Voverytė.

Atlikėjų programai artėjant į pabaigą, visi šventės dalyviai buvo pakviesti vaišintis kvapnia žuviene, kurią paruošė sodybos šeimininkė Stasė Masilionienė, o nemėgstantys žuvies galėjo paskanauti Vilės Stadalnykienės virtos grikių košės su grybais ir mėsa.

Pasistiprinę ir šiltai pabendravę vieni su kitais, visi norintys buvo kviečiami žaisti linksmų komandinių žaidimų „Surink savo spalvos balionus“ bei „Kas greičiau“. Juokas ir geros emocijos lydėjo ne tik žaidimo dalyvius, bet ir žiūrovus. Dar ilgai skambėjo muzika, visi dainavo, šoko, bendravo ir niekas nenorėjo skirstytis namo.

Regis, dažnai su dauguma susitinki, bet pabendrauti nėra laiko. Gaila. O kad žmonėms reikia susiburti, tampa akivaizdu tokių švenčių metu. Džiugu, kad dar šventei nepasibaigus, daugelis jau klausinėjo apie šeštąją kaimo šventę kitais metais. Ir, greičiausiai, ji bus.

Kitos dienos rytą Varlių kaimo gyventojai rinkosi Dusmenų bažnytėlėje, kur buvo aukojamos šv. Mišios už kaimą ir jo gyventojus.

Tėviškė – kiek daug telpa į šį žodį. Ji mums brangi ne tik senelių, tėvų namais, prisiminimais, bet ir mažomis smulkmenomis, paprastais dalykais, kurie mums, čia gyvenantiesiems, tikrai nėra paprasti, mums jie svarbūs. Tai ir gandrų klegesys, šimtamečiai medžiai, žemuogių takai...

Dusmenų biblioteka dėkinga visiems atlikėjams, kolektyvams, svečiams, o varliškiams dėkoja už palaikymą, pritarimą ir norą būti kartu. Iki kitų kartų!