PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 26 d. 15:10

Į „čekiukų“ skandalą pateko ir žinomas motociklininkas – B. Bardauskas savivaldybei turės grąžinti 870 eurų

Vilnius

Balys Bardauskas. Marijos Dubickienės nuotr.

Ingrida SteniulienėŠaltinis: ELTA


311513

Žinomas Lietuvos motociklininkas, Dakaro lenktynių dalyvis, buvęs Vilniaus miesto tarybos narys Balys Bardauskas savivaldybei turės grąžinti 870 eurų. Už juos iš savivaldybės lėšų jis buvo įsigijęs tris motociklininko šalmus.

Kaip pranešė prokuratūra, Vilniaus miesto apylinkės teismas ketvirtadienį tenkino viešąjį interesą ginančio Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroro ieškinį ir Vilniaus miesto savivaldybės naudai priteisė pinigus iš buvusio tarybos nario B. Bardausko.

B. Bardauskas, būdamas 2019-2023 m. kadencijos Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys, gaudavo su šiomis pareigomis susijusių išlaidų apmokėjimą iš savivaldybės biudžeto. Jis, kaip tarybos nario, naudojamą transporto priemonę buvo nurodęs automobilį.

Turimais duomenimis, tuometiniam tarybos nariui B. Bardauskui buvo kompensuotos 870 eurų išlaidos už jo įsigytus tris motociklininko šalmus. Vieną šalmą jis įsigijo iki kadencijos pabaigos likus 4 dienoms.

Viešąjį interesą ginančio prokuroro vertinimu, B. Bardauskas, neturėdamas teisinio pagrindo gauti kompensaciją už 3 motociklininko šalmus, kuriuos naudojo ne tarybos nario veiklai, o asmeniniams poreikiams, pateikęs savivaldybės administracijos atsakingam padaliniui šalmų įsigijimo išlaidas patvirtinančius dokumentus ir gavęs už juos kompensaciją, be pagrindo įgijo savivaldybei priklausantį turtą, todėl jį privalo sugrąžinti.

„B. Bardauskas yra žinomas Lietuvos motociklininkas, Dakaro lenktynių dalyvis, aktyvus motociklininkų bendruomenės narys, tačiau profesionali sportinė veikla negali būti sutapatinama su tarybos nario veikla“, – teigia prokuratūra.

Teismas atsižvelgė į prokuroro argumentus ir pažymėjo, kad vien tarybos nario statusas savaime nesuteikia teisės motociklo šalmų įsigijimo vertinti kaip išlaidų, susijusių su tarybos nario veikla.

Byloje nėra jokių duomenų apie tai, kad motociklą B. Bardauskas naudojo tarybos nario, o ne asmeninei laisvalaikio ar kitai visuomeninei veiklai, todėl nepagrįstai įgyti 870 eurų turi būti grąžinti Vilniaus miesto savivaldybės administracijai.

Pirmosios instancijos teismo sprendimas dar gali būti skundžiamas apeliacine tvarka.

ELTA primena, kad 2019 metais Dakaro ralyje B. Bradauskas startavo vadinamojoje vienišių klasėje – „Originals of Motul“. Tais metais B. Bradauskas ralio nebaigė, nes paskutiniame etape smarkiai krito ir susilaužė abi rankas. Tai privertė lenktynininką pasitraukti iš tų metų varžybų.

B. Bardauskas Vilniaus miesto tarybos nariu tapo 2021 metų rugsėjį, jis pakeitė tarybos nario mandato atsisakiusią Donaldą Meiželytę, kandidatavusią į Administracijos direktoriaus pavaduotojos poziciją.

B. Bardauskas buvo išrinktas pagal visuomeninio rinkimų komiteto „R. Šimašiaus komanda „Už Vilnių, kuriuo didžiuojamės!“ sąrašą.