PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2017 m. Lapkričio 20 d. 13:51

Žinomą Lietuvos šefą stebino ukmergiškių meniu

Vilnius

Lina JablonskytėŠaltinis: Etaplius.lt


20742

Lapkričio 16 d., minint Europos sveikos mitybos dieną, Ukmergėje buvo surengtas pirmasis Lietuvoje sveiko maisto degustavimo konkursas „Maitinkis sveikai. Ukmergės meniu“. Renginio tikslas atkreipti viešųjų maitinimo įstaigų dėmesį į vis labiau populiarėjančią sveiką mitybą ir paskatinti propaguoti sveikatai palankią mitybą, bendradarbiauti bei kūrybiškai pažvelgti į sveikesnių patiekalų gamybą ir pateikimą. Renginys patraukė ir visuomenei gerai žinomo Lietuvos virtuvės šefo Tomo Rimydžio dėmesį.


Foto galerija:

20171120-1130321.jpg
20171116-1459271.jpg
20171116-1459521.jpg
20171116-1500451.jpg
20171116-1501301.jpg
20171116-151458.jpg
20171116-171958.jpg
20171116-172103.jpg

Projektas išaugo į konkursą

Ukmergė yra labai patogioje geografinėje zonoje. Miestas išsidėstęs sankryžoje, turi puikų susisiekimą su kitais didžiaisiais ir ne tik miestais. Nenuostabu, kad žmonės čia dažnai sustoja ne tik apžiūrėti miesto centro, kitų lankytinų objektų, bet ir pasistiprinti. Kadangi Ukmergėje veikia nemažai viešojo maitinimo įstaigų, buvo įgyvendintas projektas „Ukmergės meniu“, kuris apjungė 13 kavinių – restoranų – picerijų. Ukmergės mieste buvo išleistas viešų maitinimo įstaigų žemėlapis, bendradarbiaujant su Ukmergės kultūros centru, suteikiamos nuolaidos užsakytam maistui.

Ketvirtadienį šis projektas įgavo pagreitį. Išbandyti savo jėgas konkurse „Ukmergės meniu – maitinkis sveikai“ susirinko ir projekte „Ukmergės meniu“ dalyvaujančios 6 kavinės-restoranai-picerijos. Virtuvės šefams teko rimta užduotis, jie žiuri turėjo pateikti tris patiekalus – užkandį, salotas, desertą. Visi patiekalų ingredientai turėjo būti pagaminti su Lietuvoje užauginta produkcija, atitikti sveiko maisto standartus.

Konkursas patraukė akį ne tik Ukmergės miesto gyventojus, bet ir pasaulyje paplitusio gaminimo mineraliniame vandenyje sumanytoją Tomą Rimydį. Prie komisijos prisijungė ir kita Lietuvai gerai žinoma asmenybė – gydomosios mitybos specialistė Ingrida Kuprevičiūtė, kuri atidžiai stebėjo kiekvieno patiekalo sudėtį, įvertindama ar patiekalas gali vadintis sveikuolišku. Trečiuoju komisijos nariu - pirmininke ir visuomenės balsu buvo išrinkta Ukmergės mero pavaduotoja Klavdija Stepanova. Tačiau ne tik komisija buvo atsakinga už patiekalų vertinimą. Vakaro vinimi tapo vaikų balsas – kurį atstovavo labai drąsūs, aktyvūs bei žodžio kišenėje neieškantys moksleiviai, taip pat bendruomenių balsas.

Degustavimas, vertinimas ir nugalėtojas

Pagal konkurso taisykles, kiekvienas iš vertintojams pateiktų patiekalų, turėjo būti pagamintas iš lietuviškų produktų ir jų pristatymui bei degustavimui skirta 15 min.. Pagaminti be galo skanų, burnoje tirpstantį patiekalą neužteko, komisija vertino ir jo apipavidalinimą bei stalo dekoravimą. Ukmergės viešųjų maitinimo įstaigų atstovai iš tiesų buvo kūrybingi ir pranašesni vieni už kitus. Kai kurios picerijos šiemet itin nustebino, pateikė patiekalus tinkančius ne tik vegetarams, bet ir veganams. Stalo dekoravimas ir patiekalų patiekimas stebino ne tik žiuri, bet ir renginyje dalyvavusius svečius.

Pasibaigusi degustacinė patiekalų dalis įnešė į renginį šiek tiek rimties, buvo pradėti skaičiuoti balsai. Susumavus vaikų, bendruomenių ir komisijos narių balsus paaiškėjo, kad labai nežymia, kelių balsų persvarą pergalę išplėšė jauniausio Lietuvos šefo Roko Galvono vadovaujamas, Taujėnų dvare veikiantis restoranas „Roko virtuvė“. Nugalėtojams buvo įteiktas kelialapis į Anykščių „Sveikatos oazę“ ir nuo šiol tradicija tapsiantis - keliaujantis prizas „Ukmergės meniu“, kuris vienerius metus puoš nugalėtojų restoraną. Likusiems dalyviams buvo įteiktos paguodos dovanos – sveikuoliški užkandžių rinkinukai bei padėkos.

Renginio organizatoriai, Ukmergės visuomenės sveikatos biuras ir Ukmergės TVIC, tikisi, kad renginys taps tradiciniu ir ateityje į jį susirinks savo jėgų išbandyti ne tik Ukmergės šefai, bet ir svečiai iš kitų miestų. Taip tikimasi paskatinti valgyti sveikai ne tik namuose, bet ir viešojo maitinimo įstaigose, skatinant propoguoti sveiką gyvenimo būdą, tobulėti.

Šefas Rimydis konkursą pabaigė kalba, kurioje gyrė, skatino ir motyvavo virtuvių šefus judėti tik į priekį ir nenuleisti rankų. „Tikrai nesitikėjau ką čia radau. Aš jumis labai didžiuojuosi“ – sakė žinomas Lietuvos šefas. „Aš tikrai rasčiau kur Ukmergėje pavalgyti sveikai“ – antrino Ingrida Kuprevičiūtė.