PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 12 d. 11:57

Žiniasklaidos organizacijos kreipėsi į šalies vadovus dėl neteikiamų švietimo duomenų

Lietuva

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


318173

Žiniasklaidai atstovaujančios organizacijos kreipėsi į šalies vadovus dėl Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) neteikiamų duomenų apie valstybinius brandos egzaminus ir moksleivių patikrinimus.

Kaip nurodoma ketvirtadienį išplatintame rašte, žiniasklaidos organizacijoms nerimą kelia iniciatyva ateityje uždrausti teikti svarbius duomenis apie mokyklų pasiekimus „toms redakcijoms, kurios lygina duomenis, skelbia reitingus“.

„Tokia diskriminacinė ir akivaizdžiai antikonstitucinė praktika gali ne tik pažeisti redakcijų teisėtus interesus gauti informaciją. Taip gali būti sukurta situacija, kai, negaudamos objektyvių duomenų apie šveitimo įstaigų veiklą, žiniasklaida ir žurnalistai bus priversti skelbti netikslius duomenimis, nuomonėmis ar įsitikinimais paremtus straipsnius“, – teigiama rašte.

Viešoje erdvėje pasipiktinimas dėl ŠMSM neteikiamų duomenų kilo rugsėjo pradžioje, „Reitingų“ vyriausiajam redaktoriui Gintarui Sarafinui feisbuko paskyroje paskelbus, jog ministerija duomenų teikimą sumažino keturis–aštuonis kartus, nors anksčiau tokia informacija būdavo visiems prieinama.

Tuo metu ministerija teigė, jog nuo šių mokslo metų neskelbiami labai specifiniai mokyklų duomenys: mokinių, laikiusių brandos egzaminus ir gavusių tam tikrus vertinimus, skaičiai, o detalias ataskaitas ir toliau gauna tiesiai kiekviena mokykla apie savo mokinius.

Anot jos, tai vienintelis skirtumas, lyginant su ankstesniais metais.

G. Sarafino vadovaujamas žurnalas sudaro švietimo įstaigų reitingą remdamasis ir brandos egzaminų rezultatais.

Raštu žiniasklaidos organizacijos ragina prezidentą Gitaną Nausėdą, Seimą ir Vyriausybę užtikrinti, kad teisė gauti informaciją nebūtų varžoma „fiktyviai prisidengiant ES ar nacionaliniais teisės aktais“.

Anot organizacijų, ŠMSM veiksmai pablogins Lietuvos vertinimą pasauliniame žiniasklaidos laisvės indekse.

„Primename, kad dėl valdžios įstaigų uždarumo ir žiniasklaidos bei žurnalistų ignoravimo Lietuva 2024 metais jau nukrito į 13 vietą ir situacija gali dar blogėti, jei ir toliau bus vykdoma informacijos slėpimo ar ribojimo praktika“, – teigiama dokumente.

Raštą pasirašė asociacija „Nacionalinė spauda“, Interneto žiniasklaidos asociacija, Lietuvos žurnalistų draugija, Lietuvos žurnalistų sąjunga, Lietuvos kabelinės televizijos asociacija, Lietuvos radijo ir televizijos asociacija, Lietuvos regioninių radijo stočių asociacija, Lietuvos žiniasklaidos tautinių bendrijų kalbomis asociacija, Nacionalinė rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacija, Regioninių televizijų asociacija.

Ketvirtadienį ŠMSM paskelbė apie prasidedančią pirmąją specialistų konsultaciją dėl švietimo duomenų. Kiek anksčiau ministerija sprendimus dėl šios situacijos žadėjo iki lapkričio pabaigos.