PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kriminalai2024 m. Rugpjūčio 14 d. 12:41

Tirdama sabotažą prieš „Nord Stream“ Vokietija ieško vieno ukrainiečio

Pasaulis

„Nord Stream“ sprogimo vieta. / Scanpix

EtapliusŠaltinis: BNS.LT


314019

Vokietijos prokurorai, tiriantys 2022 metų sabotažo aktus prieš „Nord Stream“ dujotiekius, išdavė vieno ukrainiečio arešto orderį, trečiadienį pranešė vokiečių žiniasklaida.

Europos arešto orderio buvo paprašyta birželį. Ieškomo vyro vėliausias žinomas adresas yra Lenkijoje, skelbia transliuotojas ARD ir laikraščiai „Die Zeit“ bei „Sueddeutsche Zeitung“.

Kol kas neaišku, kodėl lenkų pareigūnai negalėjo sulaikyti šio įtariamojo, sakoma pranešimuose. Manoma, kad vyras jau yra pabėgęs.

Vokiečių tyrėjų manymu, šis ukrainietis, Volodymyras Z., yra vienas iš narų, kurie padėjo sprogstamuosius užtaisus prie „Nord Stream“ dujotiekių, teigiama pranešimuose.

Federalinė prokuratūra atsisakė pateikti komentarą naujienų agentūrai AFP.

Vokiečių tyrėjai identifikavo dar du ukrainiečius, vyrą ir moterį, kuriuos taip pat laiko narais, dalyvavusiais minimuose sabotažo aktuose, teigia vokiečių žiniasklaida.

Tačiau šiems dviem asmenims arešto orderiai dar nėra išduoti.

2022 metų rugsėjo pabaigoje dviejuose „Nord Stream“ vamzdynuose prie Danijos Bornholmo salos buvo aptikti keturi dideli dujų nuotėkiai, o prieš tai seisminiai institutai užfiksavo du povandeninius sprogimus.

Dujotiekiai buvo atsidūrę geopolitinės įtampos centre, kadangi Rusija nutraukė dujų tiekimą Europai, kaip įtariama, keršydama už Vakarų sankcijas dėl Maskvos invazijos į Ukrainą.

Nuotėkiai įvyko tarptautiniuose vandenyse, bet du iš jų buvo Danijos išskirtinėje ekonominėje zonoje, o kiti du – Švedijos.

Nors nuotėkių metu vamzdynai neveikė, abiejuose tebebuvo dujų, kurios per vandenį pateko į atmosferą.

Tyrimus dėl sprogimų pradėjo Vokietija, Danija ir Švedija, bet dvi pastarosios valstybės savo tyrimus šiais metais nutraukė.

Lenkija patvirtino gavusi dėl „Nord Stream“ sabotažo įtariamo ukrainiečio arešto orderį

Lenkija trečiadienį patvirtino, kad iš Vokietijos buvo gavusi ukrainiečio, kuris yra įtariamas dėl „Nord Stream“ dujotiekio sabotažo 2022 metais, arešto orderį.

Lenkijos prokuratūra naujienų agentūrai AFP sakė, kad birželį gavo Volodymyro Z. arešto orderį „dėl Vokietijoje vykstančio proceso prieš jį“, tačiau įtariamasis išvyko į Ukrainą anksčiau, nei galėjo būti sulaikytas.

Trečiadienį vokiečių žiniasklaida pranešė, kad Vokietijos prokurorai, tiriantys 2022 metų sabotažo aktus prieš „Nord Stream“ dujotiekius, išdavė vieno ukrainiečio arešto orderį.

Transliuotojas ARD ir laikraščiai „Die Zeit“ bei „Sueddeutsche Zeitung“ teigė, kad ieškomo vyro vėliausias žinomas adresas yra Lenkijoje.

Anot vokiečių tyrėjų, ukrainietis yra vienas iš narų, kurie padėjo sprogstamuosius užtaisus prie „Nord Stream“ dujotiekių, teigiama pranešimuose.