PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Alfa2024 m. Liepos 7 d. 17:02

Kaire bus tęsiamos netiesioginės Izraelio ir „Hamas“ derybos

Pasaulis

Unsplash.com nuotr.

Rasa StrimaitytėŠaltinis: ELTA


308200

Netiesioginės derybos tarp Izraelio ir islamistinio „Hamas“ judėjimo dėl paliaubų Gazos kare ir įkaitų paleidimo mainais į palestiniečių kalinius, anot žiniasklaidos, bus tęsiamos Kaire. Egiptas, kuris su JAV ir Kataru tarpininkauja derybose, jau šiomis dienomis su visomis pusėmis surengs intensyvias konsultacijas, pranešė televizijos stotis „al-Qahera“, remdamasi aukštais Egipto vyriausybės pareigūnais.

Daug mėnesių trunkančios derybos pastaruoju metu buvo įstrigusios. „Hamas“ iki šiol reikalavo, kad Izraelis nedelsiant nutrauktų karą Gazos Ruože mainais į įkaitų paleidimą. Izraelis tuo tarpu nori pasilikti galimybę tęsti mūšius, kad galutinai sutriuškintų islamistinę grupuotę.

Pasak žiniasklaidos, „Hamas“ jau šiek tiek sušvelnino griežtus savo reikalavimus. Davidas Barnea, Izraelio užsienio žvalgybos „Mossad“ vadovas, penktadienį vėl derėjosi su vyriausybe Katare, palaikančia tiesioginį ryšį su „Hamas“. Izraelio žiniasklaida, remdamasi delegacijos šaltiniais, po to kalbėjo apie tam tikrą optimizmą.

Tuo tarpu Izraelio visuomenėje didėja nekantrumas. Šeštadienio vakarą dešimtys tūkstančių žmonių visoje šalyje išėjo į gatves, reikalaudami susitarimo dėl įkaitų paleidimo. Sekmadienį protestai buvo tęsiami blokuojant gatves ir kitomis akcijomis.