PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kriminalai2024 m. Rugpjūčio 23 d. 10:38

13,6 mln. eurų baudą už sankcijų pažeidimą gavusi įmonė eksportavo vilkikus į Rusiją

Vilnius

Sunkvežimis / Asociatyvi Pixabay nuotr.

Ūla KlimaševskaŠaltinis: ELTA


315155

Rugpjūčio pabaigoje Muitinės departamentui pranešus apie neįvardintai Lietuvos įmonei skirtą 13,6 mln. eurų baudą už sankcijų pažeidimus, paaiškėjo, kad bendrovė nubausta už 60 vilkikų eksportą į Rusiją, skelbia tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“.

Tyrimą atlikę žurnalistai, remdamiesi nutekėjusiais duomenimis, nustatė, kad šešios dešimtys Kazachstano įmonės „Safelogistic KZ“ neva nupirktų vilkikų iki paskirties šalies taip ir neatvyko, visi jie nukeliavo į Maskvą.

„Gavome informaciją apie daugiau nei šešias dešimtis vilkikų puspriekabių, kurias Vilniaus įmonė tuo laikotarpiu išgabeno iš Lietuvos, deklaruodama prekybą su Kazachstanu. Vos per pusmetį menamiems kazachams parduotų vilkikų vertė – apie 6 milijonai eurų“, – apie baudą gavusios įmonės veiklą 2023 m. pirmoje pusėje teigia „Siena“.

Vilkikų pirkėju nurodoma kompanija „Safelogistic KZ“ įsteigta tik 2022 m. balandį, kelios savaitės po Rusijos karo Ukrainoje pradžios ir Europos Sąjungai (ES) agresorei jau įvedus pirmąsias sankcijas.

Anot „Sienos, viešai prieinami duomenys rodo, kad „Safelogistic KZ“ veikia ir moka mokesčius šalies biudžetui. Pernai bendrovė Kazachstano biudžetui sumokėjo beveik 15 milijonų tengių (Kazachstano valiuta – ELTA) mokesčių, kuriuos konvertavus į suma sieks tik kiek daugiau nei 27 tūkst. eurų.

Kaip rugpjūtį skelbė Muitinės departamentas, iš sankcijas pažeidusios įmonės taip pat buvo konfiskuotos 6 vilkikų puspriekabės.

Nubausta įmonė, sudarydama sandorius su Kazachstane, Baltarusijoje ir Turkijoje registruotomis kompanijomis, neužtikrino, kad bus laikomasi Lietuvos Respublikoje įgyvendinamomis tarptautinėmis sankcijomis nustatytų apribojimų ir įpareigojimų, todėl sulaikytų transporto priemonių gabenimas buvo įvertintas kaip tarptautinių sankcijų pažeidimas, Lietuvos muitinės departamentas.