PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Gatvė2024 m. Liepos 25 d. 14:55

Zapyškyje sustabdytus darbus žadama tęsti rugpjūtį

Kaunas

Etaplius.LTŠaltinis: Kauno rajono savivaldybė


311310

Reaguodama į Kauno rajono mero Valerijaus Makūno raštą dėl Zapyškyje, Vytauto gatvėje, sustabdytų kelio rekonstrukcijos darbų, akcinė bendrovė „Via Lietuva“ atsiuntė paaiškinimą ir patikino, kad, gavus leidimą ardyti senovinį akmenų grindinį, darbai bus nedelsiant atnaujinti.

„Sustabdyti darbai gyventojams kelia daug nepatogumų, todėl darome viską, kad saugiomis ir patogiomis kelionėmis vairuotojai galėtų mėgautis kuo greičiau“, – tvirtinama „Via Lietuva“ atstovo Remigijaus Lipkevičiaus atsiųstame rašte. Darbus ketinama atnaujinti po Kultūros paveldo departamento (KPD) išvados, kurią žadama gauti rugpjūčio mėnesį.

Senovinis grindinį Vytauto gatvėje rangos darbus atliekantys „Autokaustos“ darbuotojai aptiko dar šių metų balandį ir kreipėsi į KPD dėl jo užkonservavimo galimybių.

KPD Kauno teritorinio skyriaus vyriausioji specialistė Asta Naureckaitė tvirtino, kad kartu su statytojo ir rangovo atstovais apžiūrėjus grindinį buvo aptarti tolimesni veiksmai. Įvertinta aplinkybė, kad darbų metu radus vertingų dalių ar elementų, turi būti atliekami archeologiniai tyrimai bei architektūrinis vertinimas ir visi duomenys teikiami Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybai spręsti dėl teisinės grindinio apsaugos. Dėl šių aplinkybių liepos 3 dieną rangos darbai buvo laikinai sustabdyti.

R. Lipkevičiaus teigimu, Mokslinės archeologijos komisija nustatė, kad atidengtas grindinys yra ne archeologinis, o architektūrinis objektas, todėl tikslinga parengti architektūrinių tyrimų pažymą ir teikti ją svarstyti Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybai.

Šiuo metu kelio ruožą prižiūri rangovo darbų vadovas, kuris kiekvieną darbo dieną tikrina pravažumo būklę. „Jei gauname skundų, operatyviai į juos reaguojame. Tikimės žmonių supratingumo, vis dėlto – tai remontuojamas kelias“, – kalbėjo „Autokaustos“ projektų vadovas Modestas Petrauskas.

Vytauto gatvės rekonstrukcija susideda iš kelių projektų. Kauno rajono savivaldybė planuoja nutiesti požeminius elektros tinklus, įrengti naują apšvietimą, autobusų stotelę su keleivių laukimo stogine, tualetu.

„Via Lietuva“ yra atsakinga už važiuojamosios kelio dalies atnaujinimo, pėsčiųjų takų, lietaus surinkimo tinklų įrengimo priežiūrą. Vytauto gatvėje neliks senųjų atitvarų, bus sukurtos naujos eismo saugumo salelės, o vairuotojus drausmins įrengtas vidutinio greičio matuoklis.