PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Gamta2017 m. Lapkričio 30 d. 21:15

Žaliųjų kokteilių nauda... karvėms!?

Vilnius

Budintis BudėtojasŠaltinis: Etaplius.lt


21960

Daugelis mūsų žinome, jog dygstantys želmenys ir besiskleidžiantys lapeliai turi gerokai daugiau aktyviųjų medžiagų, vitaminų, augimo skatintojų nei jau užaugę augalai. Želmenyse esančios medžiagos apsaugo organizmą nuo įvairių mikroorganizmų, virusų, grybelių. Taip pat želmenų sultys turi mums labai svarbų neigiamą krūvį, kuris labai reikalingas mūsų ląstelėms ir organizmui. O kaip želmenys veikia jais besimaitinančius galvijus? Kaip įtakoja mūsų vartojamą pieną? Kokį poveikį daro mėsai?

Atsakymai į šiuos klausimus turėtų paaiškėti pasibaigus ASU mokslininkų inicijuotam projektui "Konkurencingas ūkis", kuriame pasiryžo dalyvauti 5 modernūs ūkininkai iš visos Lietuvos.

Vienas iš projekto iniciatorių, ASU Gyvulininkystės selekcijos, veislinės vertės nustatymo ir sklaidos centro vadovas prof. Vigilijus Jukna jau dabar pastebi, kad natūralūs grūdų daigai, kuriuose gausu biologiškai vertingų medžiagų, yra neabejotinai naudingi gyvulio organizmui. Mat šios medžiagos jau yra iš dalies suskaidytos, todėl reikia mažiau energijos joms suvirškinti, ir gyvulio energija gali būti nukreipiama produkcijos gamybai.

„Projekto metu stebima, kokių rūšių sėklos ar jų mišiniai duoda didžiausią efektą melžiamoms karvėms, peniniems galvijams bei jų prieaugliui. Eksperimente dalyvaujančiuose ūkiuose yra sumontuota speciali įranga želmenims auginti. Tikimės, kad dalį koncentruotųjų pašarų ateityje bus galima pakeisti daigais. Beje, ši inovacija yra naujovė ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje bei pasaulyje. Iki šiol ji dažniau taikyta tik regionuose, kuriuose stinga žalienų“, - pasakoja V. Jukna.

Projekto įgyvendinimo metu, taikant inovatyvias technologijas bei metodus, ūkiuose gamybinėmis sąlygomis bus išbandomas bei tobulinamas pašarų gamybos ir galvijų šėrimo procesas. Eksperimentui pasitvirtinus, jo rezultatus bus galima taikyti ir kituose šalies ūkiuose.

ASU mokslininkai analizuos eksperimentiniuose ūkiuose auginamų pašarų priedų cheminę sudėtį, mikrobiologinę taršą, sudarinės galvijų racioną. Taip pat bus atliekami pieno ir mėsos kokybės, gyvulių sveikatingumo bei reprodukcinių savybių tyrimai. Vėliau bus vertinamas inovacijų ekonominis efektyvumas ir jų plataus pritaikymo galimybės.

Tikimasi, kad eksperimente dalyvaujančiuose pienininkystės ūkių produktyvumas turėtų padidėti 10 proc. Mėsinės galvijininkystės ūkiuose galvijų penėjimosi bei reprodukcinės savybės ir mėsos kokybė taip pat turėtų padidėti apie 10 proc.

Maloniai kviečiame į Aleksandro Stulginskio universitete (centrinių rūmų bibliotekoje) gruodžio 5 d. 13 val. vyksiančią spaudos konferenciją, kurioje bus pirmieji projekto rezultatai.

Projektas „Konkurencingas ūkis“ finansuojamas pagal Kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonės „Bendradarbiavimas“ veiklos sritį „Parama EIP veiklos grupėms kurti ir jų veiklai vystyti“. Jo tikslas – diegti mokslo inovacijas siekiant didinti pieninių ir mėsinių galvijų produktyvumą, jų produkcijos kokybę bei mažinti gamybos sąnaudas ir savikainą.

Laura Žemaitienė