PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 6 d. 11:34

Vyriausybinė komisija nusprendė, kad pakartotinai nevertins IVPK sutarties su „Foxpay“

Lietuva

Foxpay. YouTube.com stop kadras

Žygimantas ŠilobritasŠaltinis: ELTA


312911

Vyriausybinė strateginių įmonių sandorius tikrinanti komisija nusprendė pakartotinai nevertinti 2022 m. sutarties tarp šiuo metu institucijų tikrinamos finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ ir Informacinės visuomenės plėtros komiteto (IVPK). Toks sprendimas priimtas remiantis tuo, kad apribotos įmonės akcininkės – Ievos Trinkūnaites, o ne bendrovės teisės.

„Komisija nusprendė šiuo metu neatlikti pakartotinės sandorio patikros, remdamasi šiais motyvais. Atsižvelgiant į tai, kad Vyriausybės sprendimu buvo apribotos akcininkės, o ne bendrovės „Foxpay“ teisės. Atsižvelgiant į tai, kad Lietuvos bankas šiuo metu dar vykdo „Foxpay“ veiklos patikrinimą, po kurio ir bus sprendžiama dėl tolimesnės įmonės veiklos“, – rašoma Vyriausybės spaudos tarnybos komentare Eltai.

IVPK pakartotinai patikrinti įmonės 2022 metų rugsėjo mėnesį sudarytą sandorį su „Foxpay“ paprašė birželio pabaigoje.

Komitetui finansiniais mokėjimais užsiimančios „Foxpay“ paslaugos reikalingos padedant vykdyti atsiskaitymus valstybės institucijoms. Anot IVPK direktoriaus pareigas einančio Armino Rakausko, 2022 metais sudarytai paslaugų pirkimo sutarčiai buvo gauta teigiama vyriausybinės komisijos išvada, o pati sutartis pratęsta 2023 metais.

Lietuvos bankas (LB) anksčiau pranešė apribojęs finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ veiklą ir paskyrė laikinąjį atstovą įstaigos veiklos priežiūrai. Institucija „Foxpay“ nurodė neužmegzti naujų dalykinių santykių ir neteikti finansinių paslaugų su įstaigos akcininke I. Trinkūnaite susijusiems, didesnės pinigų plovimo ir teroristų finansavimo rizikos grupei priskiriamiems, bei investavimo, lošimų, informacinių technologijų, rinkodaros ir virtualiųjų valiutų paslaugas teikiantiems klientams.

Siekiant apsaugoti klientų lėšas, užtikrinti privalomų nurodymų vykdymą ir tinkamą informacijos teikimą LB, laikinuoju įstaigos atstovu paskirta audito bendrovė „Grant Thornton Baltic“. Kaip paaiškina institucija, bet koks su „Foxpay“ veiklą susijęs bendrovės vadovų sprendimas privalės gauti šio vadovo sutikimą.

Tokie sprendimai priimti remiantis LB patikrinimo metu nustačius, kad „Foxpay“ vykdant 2022 m. rugsėjo 30 d. – 2024 m. kovo 20 d. periodu buvo netinkamai įgyvendinami teisės aktų reikalavimai dėl teroristų finansavimo prevencijos bei šios srities vidaus kontrolės, klientų lėšų apsaugos ir kontrolės bei informacijos saugumo.

Taip pat nustatyta, kad I. Trinkūnaitė neatitinka nepriekaištingos reputacijos reikalavimų, be to į „Foxpay“ veiklą buvo įtrauktas su ja artimais ryšiais susijęs asmuo.

Sulaukus išsamių „Foxpay“ paaiškinimų, LB visapusiškai vertins patikrinimo rezultatus ir galutinai nuspręs dėl taikytinų poveikio už nustatytus pažeidimus priemonių.

Be to, patikrinimo metu bendrovė LB teikė netikslią, neteisingą ir neišsamią, o tam tikrais atvejais prieštaringą informaciją, susijusią su įstaigos klientais.

Reaguodama į tokį apribojimą I. Trinkūnaitė pardavė dalį „Foxpay“ akcijų dabartiniam įmonės direktoriui Sauliui Galatilčiui bei verslininkams Narimantui Blozneliui ir Georgui Kotominui. Tokio veiksmo imtasi siekiant užtikrinti tolimesnę bendrovės veiklą.