PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 25 d. 13:25

Siūloma denonsuoti susitarimus su Rusija ir Baltarusija dėl tarpusavio pagalbos muitinės veiklos srityje

Lietuva

Baltarusijos pasienis / Dainiaus Labučio nuotr.

Žygimantas ŠilobritasŠaltinis: ELTA.LT


320455

Trečiadienį Vyriausybė pritarė Finansų ministerijos siūlymui denonsuoti Lietuvos susitarimus su Rusija ir Baltarusija dėl tarpusavio pagalbos muitinės veiklos srityje ir stabdant įstatymų pažeidimus.

Vyriausybei pritarus ministerijos inciatyvai, prezidento bus prašoma teikti Seimui denonsuoti šiuos susitarimus.

Kaip rašo Finansų ministerija, sutarimai sudaryti 1995 m. su Rusija dėl bendradarbiavimo ir tarpusavio pagalbos muitinės veiklos srityje ir 1996 m. su Baltarusija dėl bendradarbiavimo kovojant su muitinės įstatymų pažeidimais.

Anot institucijos, nuo plataus masto Kremliaus agresijos prieš Ukrainą pradžios Lietuvos muitinė nevykdo jokio bendradarbiavimo su Rusijos ir Baltarusijos muitinių tarnybomis.

Be to, asmenys, vykdantys prekybą su Rusija ar Baltarusija, Lietuvos institucijoms administraciniuose ginčuose kaip įrodymus teikia šių šalių dokumentus, taip siekiant įrodyti veiklos teisėtumą. Teikiamus įrodymus Lietuvos muitinė turi pripažinti vadovaudamasi minėtais susitarimais, tačiau patikrinti jų autentiškumo negali dėl nutraukto bendradarbiavimo.

Taip pat teigiama, kad besitęsiant Rusijos karinei agresijai prieš Ukrainą, praktikoje tarpvalstybinis prekybinis ir ekonominis bendradarbiavimas yra visiškai sustabdytas.

Be to, anot Finansų ministerijos, tokie susitarimai, sudaryti iki Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą didesnės praktinės vertės neturi.