PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 19 d. 07:34

Vyriausybė apsispręs, ar neskelbti viešojo konkurso perkant lietuviškus dronus

Lietuva

Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.

Augustė LyberytėŠaltinis: ELTA


305434

Trečiadienį Ministrų kabinetas ketina apsispręsti dėl Krašto apsaugos ministerijos (KAM) siūlymo neskelbti viešojo konkurso, perkant dronus iš Lietuvos gamintojų.

Vyriausybės nutarimo projektu numatoma, jog siekiant apsaugoti esminius nacionalinio saugumo interesus, Gynybos resursų agentūra (GRA), pirkdama žvalgybinius, FPV ir kitus lietuviškus bepiločius orlaivius, galėtų netaikyti Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatų ir neskelbti viešo konkurso.

Iniciatorių teigimu, taip būtų siekiama šalyje sukurti ir skatinti dronų kūrimo, gamybos ir remonto pajėgumus, didinti kariuomenės gynybinę galią, skatinti tolesnę technikos gamybą ir pan. Pokyčiai, KAM manymu, taip pat leistų trumpinti dronų komponentų tiekimo grandines – bepiločių orlaivių tiekimas būtų patikimas ir efektyvus net ir karo ar nepaprastosios padėties atveju.

„Jei dronai būtų gaminami Lietuvos teritorijoje, tai sumažintų ir Lietuvos kariuomenės priklausomumą nuo išorinių veiksnių, taip pat sudarytų sąlygas užtikrinti produkcijos gamybos kontrolę ir tiekimą per trumpiausią galimą laiką be tų trukdžių, kurių galėtų kilti įrangą perkant iš užsienio valstybių“, – teikime Vyriausybei nurodo KAM.

Visgi, šalies įmonių gaminamiems dronams būtų keliami tam tikri reikalavimai: bepiločių orlaivių valdymo programinė įranga privalėtų būti sukurta Lietuvoje, dronų surinktiems duomenims kaupti ar perduoti reikalinga debesylos paslaugų infrastruktūra sukurta tik NATO arba Europos Sąjungos (ES) valstybėse. Tarp keliamų sąlygų – ir įmonės pajėgumas per nustatytą trumpą laiką pateikti tam tikrą kiekį dronų.

Nurodoma, jog patvirtinus nutarimo projektą, ketinama įsigyti už maždaug 15 mln. eurų – jie būtų skiriami dronų Lietuvos kariuomenei, šauliams bei paramai Ukrainai.

Kaip skelbta anksčiau, siekiant išplėsti bepiločių orlaivių pajėgumus Lietuvoje, krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas pristatė keturių žingsnių programą. Pasak ministro, bus steigiama „dronų regitra“, skatinama bepiločių orlaivių pramonė bei vystomi Šaulių sąjungos pajėgumai.

Valstybės gynimo taryba (VGT) dar kovo pabaigoje nusprendė, kad iki 2027 metų Lietuvoje turi būti pasiektas operacinis dronų pajėgumas.