PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Alfa2024 m. Birželio 22 d. 14:38

VTEK siūlymus dėl interesų deklaravimo tvarkos žada teikti kitąmet, nors planavo anksčiau

Lietuva

BNS nuotr.

Greta ZulonaitėŠaltinis: BNS


306082

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) siūlymus dėl interesų deklaravimo tvarkos žada pateikti kitąmet, nors anksčiau tai planavo daryti dar šių metų pradžioje.

„Įlindome į mišką, pamatėme, kad daugiau medžių yra, negu tikėjomės“, – BNS sakė komisijos pirmininkas Gediminas Sakalauskas.

Anksčiau sausį VTEK teigė, kad dabartinis reguliavimas sukūrė landą apskritai nebedeklaruoti nieko. Komisija tąsyk sakė svarstanti grąžinti dalį prieš 2020 metus galiojusių taisyklių.

Pasak komisijos pirmininko, VTEK organizavo susitikimus su atitikties pareigūnais, kurie atsakingi už interesų derinimo srities priežiūrą ir kontrolę, analizavo, kurias įstatymo vietas reikėtų keisti labiausiai.

„Galiausiai išėjo taip, kad reikia galbūt visą įstatymą perrašyti arba naują sukurti. Tada nusprendėme, kad šiuo metu iš esmės nieko nekeičiame, naujo įstatymo nekuriame, neperrašome, pasidarome trumpą pertrauką ir pabandome įgyvendinti praktiškai tam tikrus dalykus“, – kalbėjo G. Sakalauskas.

„(Sieksime – BNS) tas diskusijas rudenį tęsti ir tada kitų metų pradžioje jau turėtume ne sakyti, jog norime pakeisti, bet ir atnešti konkrečius pasiūlymus su privalumais ir trūkumais“, – pridūrė VTEK pirmininkas.

Šiuo metu galiojančiame įstatyme daugiausiai klausimų žurnalistų bendruomenei ir pačiai komisijai kyla dėl įtvirtintos nuostatos, jog asmuo apie savo ar artimųjų dalyvavimą juridinių asmenų veikloje arba 3 tūkst. eurų viršijančius sandorius turi deklaruoti, jeigu dėl to egzistuoja arba gali atsirasti privatus interesas, kuriantis interesų konfliktą.

Anksčiau galiojusioje tvarkoje buvo privalu nurodyti visus tokius sandorius.

„Pati idėja keisti, tobulinti tai niekur nedingo, čia tik laiko klausimas, kada mes eisime, kokiu pjūviu“, – sakė G. Sakalauskas.

„Tai, ką šnekėjome sausį apie deklaravimo turinio taisykles, tai konceptas išlieka tas pats – problema egzistuoja, kenčia skaidrumas, atitikties pareigūnams trūksta informacijos, kaip valdyti rizikas“, – kalbėjo jis.

Anot komisijos pirmininko, padarius pertrauką dėl įstatymo keitimo, šiuo metu bus bandoma imtis minkštųjų priemonių, siekiant palengvinti atitikties pareigūnų darbą.

„Čia minkštosios priemonės daugiau ne deklaravimo turinio taisyklės, o kaip įgyvendinti įstatymą, tai tokia vadybinė dalis šitoje vietoje“, – teigė jis.

Pasak G. Sakalausko, pasikalbėjus su atitikties pareigūnais, išryškėjo tai, kad jie, naudodamiesi Privačių interesų registru, neišnaudoja visų jo galimybių, todėl imtasi priemonių siekiant duomenis gauti greičiau, juos išanalizuoti patogiau.

Kalbėdamas apie įstatymo keitimą, komisijos pirmininkas sakė, kad tai yra diskusijų klausimas, į kurį reikia įtraukti daugiau žmonių.

Anksčiau VTEK siūlė, kad viešinamų deklaracijos duomenų kiekis priklausytų nuo žmogaus užimamų pareigų – kuo jos aukštesnės, tuo daugiau informacijos turėtų būti pateikiama.

Komisija taip pat svarstė asmenis įpareigoti pranešti apie narystę ar pareigas įstaigose, asociacijose, fonduose, o į reikalavimą informuoti apie didesnius nei 3 tūkst. eurų sandorius įtraukti išimtis.