PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2024 m. Liepos 14 d. 17:22

Vos per 20 min. ant grilio paruošite populiariąją „satay“ vištieną

Lietuva

Freepik.com nuotr.

Pranešimas spaudaiŠaltinis: Etaplius.LT


308770

Azijietiška virtuvė pasauliui padovanojo didelę įvairovę skaniausių patiekalų. Vienas jų, pelnęs tarptautinį susižavėjimą, yra vištienos „satay“ su riešutų kremo padažu – švelnus, išraiškingas ir be galo kvapnus patiekalas, kurį lengva paruošti.

Kas yra visame pasaulyje mėgiamas „satay“?

Net jeigu ir netraukia aštrūs skoniai, įsileisti jos vėjų arčiau savo grilio išties naudinga. Lietuviškai „satė“ vadinamas patiekalas – tai Azijoje populiarūs vištienos vėrinukai, kuriuos galima paruošti pagal savo aštrumo pomėgį.

„Satay“ populiarumo paslaptis glūdi genialiame paprastume: iš neįmantrių ingredientų sukuriamas labai kvapnus, skanus patiekalas, kuriuo lengva greitai pamaitinti ir didelį būrį žmonių. „Satay“ sudaro ant grotelių kepti vištienos (arba kitos mėsos) iešmeliai ir aromatingas žemės riešutų padažas. Tiek vištienos marinatas, tiek ir padažas yra vienodai svarbūs, o juos nesunkiai paruoš net ir rečiau namuose gaminantieji.

Penki patarimai, kad pavyktų iš pirmo karto

Leiskite vištienai pasimarinuoti. Palikite vištieną marinate bent valandai, o geriausia – kelioms, net ir pernakt. Taip šviežios vištienos mėsa prisigers kvapnių prieskonių, taps minkšta ir tiesiog tirps burnoje.

Nepamirškite pamirkyti iešmelių. Tradiciškai „satay“ veriami ant bambukinių ar medinių iešmelių. Tai patogus ir tvarus pasirinkimas, tačiau jeigu mėsą ar daržoves versite tiesiai ant jų, grilyje jie gali apdegti. Dėl to svarbu juos pamirkyti šaltame vandenyje bent 30 min.

Daugiausiai dėmesio – pagrindiniam padažo ingredientui. Azijos virtuvės pagrindas – skirtingų skonių derinys, tad ir šiame padaže tobulai dera saldus, aštrus, rūgštus ir sūrus. Svarbiausia – geros kokybės riešutų kremas, o prieskonius galite adaptuoti pagal save, pavyzdžiui, keli lašai aštraus padažo sustiprins pojūčius.

Nesijaudinkite dėl padažo – jį labai sunku sugadinti. Nors receptuose pateikiamos rekomenduojamos proporcijos, šį padažą gaminant verta kliautis savo instinktais. Jaudintis neverta – jis yra nepretenzingas, tad bus skanus net ir nukrypus nuo recepto. Pavyzdžiui, jeigu atrodo, kad padažas atsiskiria, palaipsniui įmaišykite šiek tiek vandens. Ingredientai ir vėl susijungs į vientisą masę.

Pasigaminkite daugiau, nei reikia. Patogu tai, kad „satay“ padažas gana ilgai išsilaiko šaldytuve ir yra universalus, tad juo galėsite skaninti įvairius patiekalus kitomis dienomis. Jį galite maišyti su ryžiais, daržovėmis, keptu kiaušiniu, makaronais, dėti į sumuštinius, suktinukus ar paprasčiausiai į jį mirkyti šviežių daržovių gabalėlius.

Burnoje tirpstanti „satay“ vištiena su gardžiuoju riešutų padažu

Reikės:

700 g šviežios vištienos,

2 šaukštų alyvuogių aliejaus,

2 šaukštų rudojo cukraus,

2 česnako skiltelių,

šaukštelio tarkuoto šviežio imbiero,

½ šaukštelio maltos ciberžolės,

šaukštelio maltos kalendros,

½ šaukštelio malto kumino,

¼ šaukštelio maltos Kajeno paprikos arba šiek tiek aitriosios,

žaliosios citrinos.

Padažui:

½ puodelio žemės riešutų kremo,

165 ml kokosų kremo,

žaliosios citrinos,

šaukšto vandens,

šaukštelio smulkiai tarkuoto šviežio imbiero,

žiupsnelio maltos Kajeno paprikos.

Gaminame:

1. Vištieną supjaustykite maždaug 2 cm dydžio kubeliais. Sumaišykite 2 šaukštus aliejaus, cukrų, išspaustą česnaką, druską, imbierą, kalendrą, kuminą, ciberžolę, Kajeno papriką, žaliosios citrinos žievelę ir šviežiai spaustas sultis dideliame dubenyje. Sudėkite vištieną ir išmaišykite, kad pasidengtų marinatu. Uždenkite vištieną ir marinuokite šaldytuve bent 45 min.

2. Kol vištiena marinuojasi, sumerkite iešmelius į šaltą vandenį.

3. Paruoškite padažą. Sudėkite ingredientus į nedidelį puodą, pastatykite ant vidutinės ugnies, užvirinkite ir plakite iki vientisos masės. Virkite 2 min. Patiekite padažą šiltą arba kambario temperatūros.

4. Ant kiekvieno iešmelio užmaukite po 4–5 gabalėlius. Įkaitinkite kepsninę iki vidutinio aukščio. Grilio groteles lengvai patepkite aliejumi. Uždėkite iešmelius ir kepkite apie 6 min., kol iškeps, retkarčiais apversdami.

5. Išdėliokite „satay“ ant serviravimo lėkštės ir, jei norite, papuoškite kalendromis, šviežių mėtų šakelėmis. Patiekite su žemės riešutų padažu. Šalia derės ryžiai, šviežios ar marinuotos daržovės, salotos.