PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Karas Ukrainoje2024 m. Rugsėjo 19 d. 13:33

Vokietijos vyriausybė šiais metais Ukrainai ketina papildomai skirti 400 mln. eurų karinės paramos

Pasaulis

Ukrainos kariai. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo nuotr.

Rasa StrimaitytėŠaltinis: ELTA


319460

Nepaisant sudėtingos biudžeto situacijos, Vokietijos vyriausybė ketina šiais metais Ukrainai papildomai skirti beveik 400 mln. eurų karinės paramos. Tai sakoma finansų valstybės sekretoriaus Floriano Toncaro laiške  Bundestago Biudžeto komitetui, su kuriuo susipažino agentūra AFP. Pareigūnas atkreipia dėmesį į sunkią Ukrainos situaciją kare su Rusija ir Federalinės gynybos ministerijos prašymą dėl papildomų lėšų poreikio.

Lėšos visų pirma turėtų būti panaudotos „karinės įrangos pirkimui ginklų pramonėje“, rašė F. Toncaras laiške Biudžeto komiteto pirmininkui Helgei Braunui. Rusijos ginkluotųjų pajėgų laimėjimai, anot jo, pablogino Ukrainos padėtį. Dėl išaugusio Rusijos artilerijos pranašumo ir sklendžiančių bombų naudojimo ukrainiečiai esą patyrė „didelių materialinių nuostolių“. Kyla „didelis pavojus (...), kad Ukraina be didesnės paramos pralaimės savo gynybinę kovą“.

Konkrečiai F. Toncaras pranešė apie papildomą 397,3 mln. eurų poreikį šių metų biudžete ir paprašė Biudžeto komiteto pritarimo. Papildomos lėšos, pasak Gynybos ministerijos, turėtų būti skirtos „nedelsiant“, kad dar šiais metais galėtų turėti poveikį mūšio lauke.

Prieš mėnesį Vokietijos vyriausybė kategoriškai atmetė abejones, kad dėl įtempto biudžeto ketina mažinti paramą Ukrainai.