PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 1 d. 10:17

Vokietijos rytinių žemių rinkimuose didelė sėkmė prognozuojama kraštutiniams dešiniesiems

Pasaulis

„Alternatyva Vokietijai“. EPA-ELTA nuotr.

Rūta AndrošiūnaitėŠaltinis: BNS


316393

Dviejose rytinėse Vokietijos žemėse rinkėjai sekmadienį eina prie balsadėžių: šie rinkimai, prognozuojama, taps smūgiu kanclerio Olafo Scholzo vyriausybei, o kraštutinių dešiniųjų partija „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) pasieks didelių laimėjimų.

Rinkimai Tiuringijoje ir Saksonijoje vyksta praėjus vos daugiau nei savaitei po to, kai per įtariamo islamisto išpuolį žuvo trys žmonės, o tai paskatino karštas diskusijas dėl imigracijos Vokietijoje.

Nuomonių apklausos rodo, kad prieš imigraciją nusistačiusi AfD pirmauja Tiuringijoje, o Saksonijoje užima antrąją vietą. Tuo pat metu prognozuojama, kad stipriai pasirodys ir naujoji kraštutinių kairiųjų partija BSW.

Šios dvi partijos rytinėse žemėse su savo kritika vyriausybei Berlyne ir karinei pagalbai Ukrainai rado palankiai nusiteikusią auditoriją.

AfD pergalė rinkimuose būtų reikšmingas įvykis Vokietijos istorijoje ir priekaištas O. Scholzui prieš 2025 metais vyksiančius nacionalinius rinkimus.

Abiejose federalinėse žemėse O. Scholzo socialdemokratai turi apie 6 proc. rinkėjų palaikymą, o jų koalicijos partneriai žalieji ir liberalioji FDP atsilieka dar labiau.

Tačiau net jei AfD ir laimėtų rinkimus, mažai tikėtina, kad ji ateis į valdžią, nes kitos partijos atsisako bendradarbiauti su kraštutiniais dešiniaisiais formuojant vyriausybes.

Balsavimas prasidėjo 8 val. vietos (9 val. Lietuvos) laiku, o rinkimų apylinkės užsidarys po 10 valandų.

Kraštutinių dešiniųjų iškilimas

Balsalapiai bus pradėti skaičiuoti iškart po balsavimo pabaigos. Be to, užsidarius rinkimų apylinkėms tikimasi sulaukti balsavusiųjų apklausų rezultatų.

2013 metais įkurta kaip prieš eurą nusistačiusi grupė, o vėliau tapusi antiimigracine partija, AfD pasinaudojo nesutarimais nacionalinėje valdančiojoje koalicijoje ir ėmė kilti apklausose.

Birželį vykusiuose Europos Parlamento (EP) rinkimuose partija surinko rekordiškai daug balsų – 15,9 proc. – ir ypač gerai pasirodė Rytų Vokietijoje, kur tapo didžiausia jėga.

Saksonija yra daugiausiai gyventojų turinti iš buvusių Rytų Vokietijos žemių, o po susivienijimo tapo konservatorių tvirtove.

Tuo metu Tiuringija yra labiau kaimiškas regionas ir yra vienintelė žemė, kuriai šiuo metu vadovauja kraštutinių kairiųjų „Die Linke“ – kadaise Rytų Vokietiją kontroliavusios komunistų partijos įpėdinė.

Vėliau šį mėnesį vyks rinkimai ir trečioje buvusioje Rytų Vokietijos žemėje – Brandenburge. Ten AfD, kaip rodo apklausos, turi apie 24 proc. rinkėjų palaikymą.

Kiekvienoje žemėje situacija šiek tiek skiriasi, tačiau „bet kuriuo atveju aišku, kad AfD sutelks labai daug balsų“, naujienų agentūrai AFP sakė Drezdeno technologijos universiteto (TU Dresden) politikos profesorė Marianne Kneuer.

Nauja partija

Pasak M. Kneuer, AfD sulaukia didesnio palaikymo rytuose, kur daugiau rinkėjų „susitapatina su jos nacionalistinėmis ir autoritarinėmis nuostatomis“, o daugelis yra nepatenkinti pagrindinėmis partijomis.

Tos pačios nuotaikos paskatino paramą BSW, kurią sausį įkūrė ugninga politikė Sahra Wagenknecht, pasitraukusi iš „Die Linke“.

Kaip ir AfD, S. Wagenknecht ir jos partija išreiškė palankų požiūrį į Rusiją ir ragino radikaliai kovoti su imigracija.

EP rinkimuose BSW iš karto sulaukė sėkmės ir surinko apie 6 proc. Vokietijos rinkėjų balsų, o Saksonijoje ir Tiuringijoje užėmė trečiąją vietą.

Kitų partijų atsisakymas bendradarbiauti su AfD palieka BSW kaip potencialų lyderį Tiuringijoje ir Saksonijoje, nepaisant rimtų politinių nesutarimų su galimais partneriais, ypač dėl Ukrainos.

Tačiau prieš rinkimų dieną Saksonijoje ir Tiuringijoje vyravo pasipiktinimas dėl imigracijos, kurį išprovokavo kruvina ataka vakariniame Zolingene, kai užpuolikas siautėjo peiliu per miesto šventę.

Įtariamasis užpuolikas, 26 metų siras, kaip įtariama, susijęs su grupuote „Islamo valstybė“, turėjo būti deportuotas, bet išvengė bandymų jį išsiųsti iš šalies.

Vyriausybė, stengdamasi reaguoti į incidento sukeltą nerimą, paskelbė apie griežtesnę peilių kontrolę ir naujas taisykles nelegaliai Vokietijoje esantiems migrantams.

Konservatyvioji CDU, kuri puoselėja viltis laimėti rinkimus abejose žemėse, pareiškė, kad pradinės priemonės nėra pakankamos, ir paragino apskritai sustabdyti migrantų iš Sirijos ir Afganistano atvykimą.