PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 29 d. 14:51

Vokietija ir partnerės Ukrainai šiais metais suteiks daugiau sistemų „Iris-T“ ir zenitinių įrenginių „Gepard“

Pasaulis

Savaeigės priešlėktuvinės sistemos „Gepard“ / Scanpix

Jūras BarauskasŠaltinis: ELTA


316046

Vokietija ir jos ES partnerės padės Ukrainai iki prasidedant žiemai sustiprinti šalies oro gynybą, rugpjūčio 29 d. Briuselyje vykstančiame neformaliame ES užsienio reikalų tarybos posėdyje pasakė Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock.

Vokietijos užsienio reikalų ministerijos vadovė pastebėjo, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vykdo „Šaltąjį karą“, kad žmonės jaustų neviltį ir kęstų šaltį. Būtent tam ir reikia užkirsti kelią. Ji pridūrė, kad Vokietija iki 2024 m. pabaigos perduos Ukrainai dar keturias sistemas „Iris-T“ ir daugiau savaeigių zenitinių įrenginių „Gepard“, kadangi oro erdvės apsauga tebėra svarbiausias dalykas, siekiant apsaugoti žmonių gyvybes.

Pasak A. Baerbock, partnerės šiai žiemai rengia Ukrainos „gynybinį skėtį“, padėsiantį apsaugoti šalies energetikos infrastruktūrą ir kitokius objektus nuo žalos, kuri gali būti didesnė nei praėjusiais metais. Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad prieš prasidedant šaltajam sezonui antskrydžiai tapo intensyvesni.

A. Baerbock pastebėjo, kad, nepaisant pastangų pasiekti taiką, V. Putinas nesiliauja kariavęs. Diplomatė pridūrė, kad niekas taikos nenori labiau nei Ukraina ir niekas nededa daugiau pastangų ją pasiekti nei europiečiai ir partneriai iš viso pasaulio, visų pirma – Didžiojo septyneto šalys.

Vokietijos užsienio reikalų ministerijos vadovė priminė, kad V. Putinas vykdo hibridinį karą ir prieš Vakarus. Ji paragino nebūtų naiviems ir atidžiai stebėti į ES iš Rusijos atvykstančius asmenis.

Pirmiau buvo pranešta, kad rugpjūčio 29 d. Briuselyje vyksta neformalus aukščiausiojo rango ES diplomatų susitikimas. Jame dalyvauja ir Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba.