PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Spalio 7 d. 14:21

Visaginas imasi drąsių švietimo tobulinimo priemonių: duris atveria Niutono kambariai

Visaginas

Visagino rajono savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Visagino rajono savivaldybė


322478

2021 metais užsimezgusi draugystė tarp Visagino, ieškančio naujų švietimo tobulinimo priemonių, ir norvegų organizacijos „FIRST Scandinavia“, įkūrusios Niutono kambarių mokymosi konceptą, pagaliau turi savo vaisius. Spalio 4 dieną, duris atvėrė pirmieji Niutono kambariai Visagine. Atidaryme dalyvavo LR Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, kaimyninų savivaldybių atstovai ir kiti garbūs svečiai.

„Dar prieš kelerius metus nedrąsiai pradėję gilinti bendradarbiavimą su norvegais, šiandien turime drąsius žingsnius. Mes tikrai turime kuo didžiuotis ir nuoširdžiai tikiu, kad šis sprendimas, visų pirma, bus naudingas mūsų vaikams“, – teigia savivaldybės meras Erlandas Galaguz.

„Mes turime investuoti į savo vaikus, į jų žinias – tai investicija į mūsų, visos Lietuvos, ateitį. Sveikinu Visaginą su drąsiu sprendimu, su sėkmingomis pastangomis sukurti galimybes vaikams tobulinti žinias tokioje žalioje, motyvuojančioje aplinkoje“, – sveikino ministrė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Visagino švietimo bendruomenė su nekantrumu laukia kitą savaitę prasidėsiančių praktinių ugdomųjų veiklų.

Visagino savivaldybė įsigijo 2 Niutono koncepcijos ugdymo modulius: „Robotai ir apskritimai“ (10-12 metų vaikams) – interaktyvus ir praktinis būdas mokiniams suprasti energijos sąvoką bei jos poveikį aplinkai; „Mes atrandame energiją“ (13-16 metų vaikams), kurio tikslas – skatinti mokinius tyrinėti ir aptarti įvairias matematines strategijas.

Vienas svarbiausių Niutono kambarių ypatumų – tai praktinio mokymo metodai. Mokiniai dirba naudodamiesi pažangia įranga, pvz., robotika, simuliacijų programos, laboratoriniai eksperimentai, suteikiantys galimybę teoriškai išmoktas žinias pritaikyti praktiškai.

Niutono koncepcija siekia ugdyti mokinius, įkvepiant juos tapti naujos kartos mokslininkais, inžinieriais ar technologijų specialistais. Ši erdvė ne tik stiprina STEM žinias, bet ir ugdo mokinių gebėjimus dirbti komandoje, spręsti problemas bei taikyti inovatyvius sprendimus.

Šiuo metu Niutono kambariai veikia 12 pasaulio šalių, tarp kurių bus ir Lietuva – 2022 metais Visagino savivaldybės meras Erlandas Galaguz pasirašė trišalį bendradarbiavimo susitarimą su FIRST Scandinavia fondo steigėju Per-Arild Konradsen ir UAB „Intersurgical“ Visagino padalinio vadovu Renaldu Kupsčiu, siekiant Visagine įkurti Niutono kambarius, kuriuose mokiniai galės įgyti prasmingos mokymosi patirties.