PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2025 m. Kovo 14 d. 20:05

Virtuvės šefas Gediminas paviešino savo kultinio tartaro receptą: nustebins ne tik skonis, bet ir kaina

Lietuva

TV3 nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Pranešimas spaudai


350115

Lietuvoje atsiranda ne tik vis daugiau gurmanų, bet ir savo įspūdingais skoniais užburiančių restoranų. O ir pastaruosiuose žmonės yra linkę užsisakyti tai, ko įprastai namie nevalgo. Tačiau, ką darytumėte, jei sužinotumėte, kad daugelio pamėgtus tartarus nėra taip sunku pasigaminti ir namuose? Ir dar – kur kas pigiau? Visa tai atskleis šio sekmadienio TV3 žiniasklaidos grupės laida „La maistas. Iššūkis“.

Jei anksčiau daugeliui lietuvių būdavo sunku pagalvoti, kaip galima valgyti žalią mėsą ar žuvį, šiandien tuo mėgaujamės pasigardžiuodami. O bene populiariausi starteriai restoranuose yra tuno arba jautienos tartarai. Kodėl jų neišmokus pasigaminti namuose?

Tartaras – vienas iš gurmaniškiausių ir elegantiškiausių patiekalų, kuris žavi savo šviežumu ir subtilumu. Jautienos tartaras yra klasikinis prancūziškos virtuvės šedevras, kurio ištakos siekia XIX amžių. Jis gaminamas iš smulkiai kapotos jautienos, pagardinamos įvairiais prieskoniais, garstyčiomis, kiaušinio tryniu ir kitais ingredientais, suteikiančiais jam ypatingą skonį bei tekstūrą.

Tuo tarpu tuno tartaras – šiuolaikiškesnis patiekalo variantas, dažnai siejamas su Azijos ir Viduržemio jūros regionų virtuvėmis. Jo pagrindą sudaro aukščiausios kokybės šviežias tunas, marinuojamas sojos padaže ar citrusinių vaisių sultyse – būtent tai patiekalui suteikia gaivumo ir lengvumo.

O kuo tartaras yra ypatingas, kaip jį paruošti ir su kokiais ingredientais derinti, mums atskleis jau šio sekmadienio laida.

Gaminti du skirtingus tartarus šįkart stos vyrai. „Armėniško skonio“ virtuvės šefas Arturas gamins jautienos tartarą su topinambų traškučiais ir petražolių majonezu, o kitas žinoma šefas, Gediminas Albrichtas – tuno tartarą su pasiflorų ikrais.

Jei Gediminui reikėtų rinktis, ką valgyti iki gyvenimo pabaigos, jis valgytų būtent tuną, tad šio patiekalo receptą yra meistriškai įvaldęs! Tuno tartaras restorane gali kainuoti iki 20 eurų, o štai namuose porcijos kaina vienam žmogui pagal Gedimino receptą pavyks vos už 6 eurus!

Gedimino tuno tartaro receptą atskleidžiame jau dabar, o kokia yra jautienos tartaro paslaptis, sužinosite laidoje.

Tuno tartaras su pasiflorų ikrais

Ingredientai:

100 ml pasiflorų kremo/sirupo;

5g želatinos pakaitalo Agar agar;

500 ml aliejaus;

tuno filė;

100 g ridikėlių;

100 g baltojo ridiko;

1 vnt. obuolio;

1 vnt. šalotinio svogūno;

100 ml Ponzu (sojų padažas su citrina);

alyvuogių aliejaus;

kristalinės druskos;ridikėlių daigų;

pipirų;

50 g česnakų laiškų.

Gaminimo eiga

Gaminame pasiflorų ikrus: pašildome pasiflorų tyrę ir suberiame augalinės kilmės želatiną. Supilame į buteliuką ir leidžiame atvėsti.

Smulkiai supjaustome baltąjį ir raudonąjį ridikus, obuolį bei šalotinį svogūną. Susmulkiname česnakų laiškus, juos dedame kartu į dubenį. Įtarkuojame žaliosios citrinos žievelės. Supjaustome tuną norimo dydžio gabalėliais. Pagardiname Ponzu ir alyvuogių aliejumi.

Į aliejų įspaudžiame atvėsusią pasiflorų tyrę ir gauname mažus ikriukus. Juos nukošiame ir atidedame į šalį.

Tartarą užklojame labai plonai atpjautu tuno griežinėliu. Patiekiame su pasiflorų ikrais, ridikėlių daigais ir alyvuogių aliejumi.

La maistas. Iššūkis“ – sekmadieniais, 9 val. per TV3!

#TARTARAS#RECEPTAS#ŠEFAS