PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 11 d. 11:12

Vilniečių fantazijai nėra ribų: nuo išmanaus suoliuko iki lietaus piešinio

Vilnius

Sauliaus Žiūros nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Vilniaus miesto savivaldybės inf.


317945

„Lietuvoje vidutiniškai turime 122 lietingas dienas per metus (trečdalį metų lyja!) bei didelį sergamumą depresija. Skolinuosi idėją iš Seulo ir siūlau specialiais hidrochrimatiniais dažais, kurie išryškėja tik sušlapę, nupiešti piešinį, kuris kviestų žmones nusišypsoti – taip ir lietus taptų ne toks niūrus“, – siūlo vilnietė Jurga.

Tai viena iš beveik 500 gyventojų pateiktų idėjų Vilniaus viešųjų erdvių įveiklinimui, patobulinimui, sukūrimui. Ilgiems svarstymams gyventojai jau nebeturi laiko – lieka tik 5 dienos pasiūlyti savo idėją.

„Vilnius kasdien keičiasi ir prie jo tobulėjimo/pažangos prisidės ne viena puiki realizuota vilniečių idėja. Artimiausiomis savaitėmis komisijos lauks intensyvus darbas įvertinti ir atrinkti tinkamai pateiktas idėjas, o jau spalį vilniečiai balsuodami nuspręs, ko reikia kokybiškesniam, modernesniam ir inovatyvesniam gyvenimui ir laisvalaikiui šalia jų namų. Dar turime šiek tiek laiko, tad siūlyčiau pasivaikščioti po savo rajonus ir pagalvoti, ko čia norėčiau ar labai trūksta“, – pasinaudoti unikalia galimybe kviečia Vilniaus miesto savivaldybės organizacijos vystymo grupės vadovė Lina Koriznienė.

Tarp projektui „Dalyvauk! Vilnius” pateiktų idėjų populiariausios sporto ir vaikų pramogų bei laisvalaikio su keturkojais erdvės. Lazdynuose gyventojai siūlo įrengti pramogų erdvę vaikams ir jaunimui „Nuotykių skrydis“. Būtų įrengtas nusileidimas lynu dviem, kad būtų daugiau smagumo skristi kartu su draugu. O po skrydžio pašokinėti ant batuto!

Naujamiestyje siūloma įrengti lauko ofisą. „Būtų puiku Naujamiestyje turėti atvirą Coworking erdvę. Vilnius dažnai įrašomas į įvairius Digital Nomads sąrašus, galėtume ir toliau garsinti savo vardą įdomaus dizaino lauko erdvėmis. Lauko ofiso konstrukcijų variantų yra įvairių, bet pagrindui reikia visai nedaug, baldų, pavėsio, wi-fi, plius gero elektros tiekimo kompiuteriams įkrauti“, – idėjos pasiūlyme rašo vilnietė Ieva.

Sauliaus Žiūros nuotr.

Antakalnietis Vadimas teikia išmaniojo suoliuko idėją. „Išskirtinio dizaino lauko suoliukas su integruotais saulės moduliais suteiktų galimybę ugdymo ir socialinių įstaigų lankytojams, keliautojams ir Antakalnio bendruomenės nariams pasikrauti mobiliuosius įrenginius, naudotis Wi-Fi ryšiu, gaminti atsinaujinančią energiją, matuoti temperatūrą bei taršą. Manome, kad tai puikus sprendimas vystant išmaniųjų miestų koncepciją.

L. Korizniene, džiaugiasi, kad augant projektui, kokybiškėja gyventojų teikiamos idėjos. Gyventojai skiria daugiau laiko jų pristatymui, įrenginių detalizavimui, vizualizavimui, galimo biudžeto paskaičiavimui. Tačiau visgi dar daug idėjų teikiama atsainiai ir nekokybiškai, net nelabai perteikiant poreikio ir problemos – pavyzdžiui, „Lauko teniso kortas Antakalnyje: Reikalingas lauko teniso kortas, visame rajone nėra nei vieno. Gyventojai turi važiuoti į kitus rajonus žaisti tenisą. Juk ir prieš tai buvo kortai virš garažų ar prie mokyklos, tai vietos yra. Vertė – 20 Eur.“; „Teniso kortai Naujininkuose: Lauko teniso kortai arba vidaus vietoje nugriautų garažų Žirnių g. šalia sankryžos su Liepkalnio g.. Vertė – 25 tūkst. eurų; „Laisvalaikio aikštynas / padelio kortai nenaudojamoje teritorijoje Šnipiškėse. Tarp prekybos centro ir gyvenamųjų namų kvartalo yra labai didelė nenaudojama pieva (buvusio tvenkinio teritorija), kurioje būtų galima įrengti laisvalaikio ir sporto zoną / padelio kortus arba pratęsti netoliese esantį parką. Vertė – 20 tūkst. eurų.

„Natūralu, kad gyventojai negali žinoti tikslaus savo siūlomos idėjos biudžeto. Tačiau norėtųsi, kad siūlydami idėjas gyventojai ne tiesiog parašytų „įrenkite aikštyną ar reikia žaidimų aikštelės“, o pasvarstytų, kokių įrenginių norėtųsi, tikslingai juos vizualizuotų, pagalvotų kiekius, įvairovę, juk aprašymas ir vizualizavimas ne tik atspindi gyventojų poreikį, bet ir bus motyvas už vieną ar kitą idėją balsuoti“, – sako Vilniaus miesto savivaldybės organizacijos vystymo grupės vadovė Lina Koriznienė.

Sauliaus Žiūros nuotr.

Pasak L. Koriznienės, projektui „Dalyvauk! Vilnius“ vis dar teikia ir tokių pasiūlymų – kaip įrengti automobilių stovėjimo aikštelę ar nutiesti pėsčiųjų taką, tačiau tuo miestas rūpinasi įprastine tvarka formuodamas ilgalaikę strategiją ir viziją, o ši programa skirta gyvenamųjų erdvių šalia namų įveiklinimui, atnaujinimui ar sukūrimui.

Gyventojų įkvėpimui, idėjų paieškai ir tobulinimui „ID Vilnius“ rengė kūrybines dirbtuves išskirtinėse miesto vietose – Antakalnio miesto laboratorijoje, Lietuvos nacionalinio muziejaus Istorijų namuose, Vilniaus pilių kupole, Lofte ir kitose vietose.

„Džiaugiamės, kad gyventojai entuziastingai rinkosi į netikėčiausias dirbtuvių vietas, kur pristatydavo savo idėjas ir aktyviai diskutuodavo. Pastebime, kad pokalbiai, pasitarimai, bendrų sprendimų paieška, žemėlapių analizė bei diskusijos apie vietos tinkamumą yra puikus būdas įvertinti ir tobulinti savo sumanymus. Dalyviai ateidavo pasiruošę – su brėžiniais, analize, netgi architektūriniais sprendiniais. Ypač džiugu matyti, kaip pačios dirbtuvių erdvės įkvėpdavo kurti ir suteikdavo naujų spalvų idėjoms. Pavyzdžiui, keletas Rasų ir Senamiesčio gyventojų pasiūlė bendruomenės kupolo idėjas būtent tada, kai dirbtuvės vyko Vilniaus pilių kupole. Tai leido dalyviams fiziškai pajusti erdvę, pamatyti medžiagas ir formas, iš kurių pagamintas pats objektas“, – sako dirbtuvių fasilitatorė „ID Vilnius“ Visuomenės įtraukimo projektų vadovė Gabrielė Janilionytė.

Kas toliau?

Rugsėjo 15-ąją pasibaigus idėjų teikimui, komisija įvertins pateiktų idėjų tinkamumą balsavimui ir nuo spalio 7 d. iki lapkričio 3 d. vilniečiai galės atiduoti savo balsą labiausiai patikusiai idėjai. Lapkričio 6 d. bus paskelbtos idėjos-laimėtojos ir atsižvelgiant į jų apimtį bus įgyvendintos per 1–2 metus. Mažos apimties kategorijos idėjos bus įgyvendinamos per 12 mėnesių, didelės apimties kategorijos – per 24 mėnesius.

Sauliaus Žiūros nuotr.

„Dalyvauk! Vilnius“ idėjų įgyvendinimui numatyta paskirstyti apie 1 mln. eurų. 2022-aisiais paskirstyta per 300 tūkst. eurų, 2021 m. „Dalyvauk! Vilnius“ idėjoms paskirstyta 64 tūks. eurų. Nuo projekto starto iš viso jau įgyvendinta 52 projektai.