PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 23 d. 13:15

Vilniaus rajone tradiciškai pasitikti tarptautinio estafetinio „Baltijos kelio“ bėgimo dalyviai

Vilnius

Etaplius.LTŠaltinis: Vilniaus rajono savivaldybė


315188

Rugpjūčio 23 d. Vilniaus rajono teritoriją kirto XXXIII istorinio, tarptautinio estafetinio bėgimo „Baltijos kelias“ bėgikai, kurie įprasmina istorinį, prieš 35-erius metus Baltijos šalis sujungusį įvykį – Baltijos kelią, kai apie 2 mln. žmonių susijungė grandine, siekdami nepriklausomybės ir laisvės.

Vilniaus rajono savivaldybės atstovai, pabrėždami šio įvykio svarbą, kasmet pasitinka „Baltijos kelio“ bėgikus. Šiemet tradiciškai bėgimo dalyvius Avižienių seniūnijoje, prie Vilniaus miesto ir Vilniaus rajono ribos, pasitiko Vilniaus rajono savivaldybės vicemerė Edita Tamošiūnaitė, Seimo narė Rita Tamašunienė ir kiti savivaldybės atstovai.

„Sveikinu Jus visus šią ypatingą dieną, minint Baltijos kelio jubiliejų. Prieš 35-erius metus visi norėjo nepriklausomybės ir laisvės, kurią kiekvienas iš mūsų turi branginti ir puoselėti. Jūs esate tikras pavyzdys, kuomet ištvermė, drąsa ir ryžtas gali nugalėti viską. Šiandien Jūs nešate simbolinę žinią apie vieningumą ir drąsą. Linkiu Jums stiprybės ir vienybės šiame kelyje, tegul kiekvienas jūsų žingsnis primena apie mūsų laisvę“, – sveikindama bėgimo dalyvius sakė vicemerė E. Tamošiūnaitė.

Pasitikdami bėgimo dalyvius Savivaldybės atstovai įteikė atminimo dovanelės bei pakvietė atsigaivinti ir pasistiprinti prieš tęsiant estafetinį bėgimą.

Lietuvos bėgikų mėgėjų asociacijos prezidentas Vidmantas Dobrovolskas Savivaldybės atstovams įteikė atminimo medalius ir padėkojo už šiltą bei malonų bėgikų pasitikimą.

1989-ųjų rugpjūčio 23 dieną laisvės troškimą bei protestą prieš Molotovo-Ribentropo paktą, panaikinusį Baltijos šalių nepriklausomybę, Lietuvos, Latvijos ir Estijos žmonės išreiškė susikabindami rankomis į nenutrūkstamą 650 km ilgio gyvąją grandinę, tuomet neturėjusią analogų pasaulyje, taip sujungdami trijų Baltijos šalių sostines – Vilnių, Rygą ir Taliną.

Estafetinio bėgimo trasa nuo Vilniaus iki Talino siekia daugiau nei 600 km. Bėgime tradiciškai dalyvauja trijų Baltijos šalių bėgikai savanoriai. Šiemet tarptautiniame estafetiniame bėgime dalyvauja 32 bėgikai iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos.

Prie estafetinio bėgimo kiekvienais metais aktyviai prisijungia ir Lietuvos žmonių su negalia sąjungos atstovai bei Vilniaus rajono sporto centro bėgikai. Šiemet iš Vilniaus rajono sporto centro „Baltijos kelias“ bėgime dalyvauja 8 bėgikai.


Baltijos kelio minėjimas kasmet apima ne tik bėgimą, bet ir įvairius kultūrinius renginius: koncertus, parodas, istorinius pasakojimus, kurie primena Baltijos kelią ir jo reikšmę. Šiemet, minint 35-ąsias Baltijos kelio metines, Vilniaus rajono savivaldybė taip pat kviečia visus prisijungti prie šios istorinės datos paminėjimo renginių ir kartu švęsti vienybę bei laisvę, kurią simbolizuoja Baltijos kelias.

Rugpjūčio 23 d., 19.00 val. kviečiame į Baltijos kelio minėjimą Galinės k. (Galinės g. 14, Galinės k., Avižienių sen. (UAB Rittal Holdings Baltic). Programoje – koncertas, kuriuo metu pasirodys vyrų vokaliniu ansamblis „Seni draugai“, folkloro kolektyvas „Verdenė“ ir dainų ir šokių ansamblis „Jawor“. Savo prisiminimais apie Baltijos kelią pasidalins šio istorinio įvykio liudininkas.

Renginiuose laukiami ne tik Vilniaus rajono gyventojai, bet ir visi, kurie nori prisiminti ir pagerbti šią ypatingą Baltijos tautų solidarumo akimirką.

Vilniaus rajone planuojami renginiai yra atviri visiems, todėl nuoširdžiai kviečiame prisijungti ir Baltijos kelio sukaktį minėti kartu!