PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 13 d. 15:22

Vilniaus rajone siūloma atšaukti liepos mėnesį įvestą ekstremaliąją situaciją dėl audros

Vilnius

Etaplius.LTŠaltinis: Vilniaus rajono savivaldybė


318475

Šiandien, rugsėjo 13 d. vyko Vilniaus rajono savivaldybės Ekstremaliųjų situacijų operacijų centro dalyvių susirinkimas, kuriame buvo nutarta siūlyti merui atšaukti liepos 30 d. paskelbtą ekstremalią situaciją dėl audros. Taip pat sprendžiamas klausimas dėl patirtų nuostolių atlyginimo.

Liepos 28–29 dienomis per Lietuvą praūžusi gausaus lietaus lydima audra pridarė daug žalos daugelyje šalies vietų, taip pat ir Vilniaus rajono savivaldybės teritorijoje – nulaužta ir išversta daug medžių, nutraukta elektros linijų, laukuose suniokotas nespėtas nuimti derlius, suguldyti pasėliai, nukentėjo vaismedžiai, vaiskrūmiai ir pan.

Pasak Vilniaus rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Vladislavo Kondratovičiaus, Savivaldybė turi įvertinti audros padarytą žalą žemės ūkiui ir gyventojams. Šiuo metu gauti 64 prašymai dėl patirtos žalos žemės ūkio sektoriuje, iš viso pažeista 1890 hektarų dirbamos žemės. Ūkininkai skundžiasi dėl stipraus vėjo ir lietaus išguldytais pasėliais, vandeniu užpiltais žemės sklypais ir kt.

Posėdžio metu buvo svarstomi galimi paramos ūkininkams būdai. Nuspręsta kreiptis į Vyriausybę, kad gyventojams ir ūkio subjektams, kurie dėl ekstremaliosios situacijos patyrė žalą, būtų skirta parama. Jei Vyriausybė tam pritars, pagal tai reglamentuojančius teisės aktus Savivaldybė taip pat prisidės kompensuojant nuostolius. Dėl Savivaldybės paramos Vilniaus rajono ūkininkams bus rengiamas Tarybos sprendimo projektas.

Susirinkusieji taip pat aptarė ekstremaliosios situacijos valdymo metu taikytas priemones ir pagrindinius iššūkius. Savivaldybės administracijos direktorius V. Kondratovič pažymėjo, kad didžiausias iššūkis buvo elektros gedimai, nes didelė dalis gyventojų ilgą laiką neturėjo geriamojo vandens, buvo sutrikusios nuotekų šalinimo ir elektros tiekimo paslaugos. Nors Savivaldybės komunalines įmonės dėjo visas pastangas užtikrinant geriamojo vandens tiekimą panaudojant generatorius, seniūnijos tvarkė viešąsias erdves nuo nukritusių medžių ir jų šakų, būtina ir toliau tobulinti ekstremaliosios situacijos valdymo plano priemones.

„Ekstremalioji situacija visiems buvo didelis iššūkis, kuri sugebėjome atlaikyti. Tai bus labai reikšminga patirtis, kuri leis mums dar labiau pasiruošti galimoms neeilinėms situacijoms. Turime tobulinti įgūdžius ir gebėjimus pasirengti ir veiksmingai organizuoti ekstremaliųjų situacijų valdymą“, – sakė V. Kondratovič.

Susitikimo metu taip pat buvo nutarta siūlyti Vilniaus rajono savivaldybės merui atšaukti liepos 30 d. paskelbtą ekstremalią situaciją dėl audros. Ekstremalioji situacija bus atšaukta merui pasirašius potvarkį.