PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 18 d. 11:27

V. Benkunskas: Vilniaus nuotekų valykla – moderniausia Baltijos šalyse

Vilnius

Vilniaus nuotekų valykla. „Vilniaus vandenų“ nuotr.

Goda VileikytėŠaltinis: BNS


319206

Už daugiau nei 50 mln. eurų modernizuota Vilniaus nuotekų valykla yra moderniausia Baltijos šalyse, sako Vilniaus meras.

Pasak Valdo Benkunsko, Lietuva buvo paskutinė iš Baltijos šalių, pradėjusi tokį projektą, tačiau šiuo metu Vilniaus nuotekų valykla yra moderniausia regione.

„Su mūsų nuotekų valykla irgi taip buvo, kad mes buvom paskutiniai, kurie gavo Europos Sąjungos paramą, šiaip ne taip susitvarkėm rangos konkursus (...) ir dabar likti tais paskutiniais davė didelę naudą, nes esame moderniausi ir didžiausi Baltijos šalyse“, – trečiadienį modernizuotos nuotekų valyklos atidarymo renginyje sakė sostinės meras.

Aplinkos viceministras Justas Ruškys tikino, kad rekonstruota valykla viršija lūkesčius.

„Mes jau viršijame ir Helsinkio (vandens švaros lygio – BNS) rekomendacijas“, – renginyje sakė J. Rukšys.

Didžiausios šalies vandentvarkos įmonės „Vilniaus vandenys“ valykla dabar išvalo 10 kartų mažesnes už plauką daleles ir taip nuo taršos apsaugo Neries upę, Kuršių marias ir Baltijos jūrą.

Dabar baigtas antrasis jos rekonstrukcijos etapas kainavo apie 15,3 mln. eurų, o visas projektas – 52,7 mln. eurų.

Valykla sutvarko trečdalio Lietuvos nuotekas ir jas paverčia antrinėmis žaliavomis, iš kurių pagaminama ketvirtadalis bendrovei reikalingos energijos. Tai buvo didžiausias ir sudėtingiausias „Vilniaus vandenų“ projektas.

Darbai oficialiai pradėti 2020 metų rugpjūtį, jo rangovės buvo bendrovė „Arginta“ kartu su „Atzwanger SpA“ ir „EMIT group – Ercole Marelli Impianti Technologici Srl“. Antrojo etapo darbus taip pat atliko „Arginta“.

80 proc. finansavimo projektui skyrė Europos Sąjunga, likusią dalį – Europos investicijų bankas.

Pirmąjį pusmetį „Vilniaus vandenys“ pardavė 15,6 mln. kubinių metrų geriamojo vandens ir išvalė 17 mln. kubinių metrų nuotekų, prie centralizuoto vandentiekio Vilniuje ir jo regione prijungta daugiau nei 3,5 tūkst. naujų klientų.