PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kriminalai2024 m. Birželio 10 d. 07:13

„Vijūnėlės“ dvaro byloje bus siūlomos bausmės Druskininkų merui ir eksteisėjams

Druskininkai

Gedimino Savickio (ELTA) nuotr.

Ingrida SteniulienėŠaltinis: ELTA


304109

Beveik po dvejus metus nagrinėjimo teisme „Vijūnėlės“ dvaro byla eina į pabaigą – prokuratūra ketina siūlyti bausmes kaltinamiesiems byloje dėl galimos korupcijos teisinėje sistemoje.

Joje kaltinimų sulaukė ir į kaltinamųjų suolą sėdo Druskininkų meras Ričardas Malinauskas, jo buvęs padėjėjas, dabar tarybos narys Aivaras Kadziauskas, taip pat buvęs Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas Egidijus Laužikas, buvęs Lietuvos apeliacinio teismo teisėjas Konstantinas Gurinas, nuo 2019 m. laikinai nušalintas Lietuvos apeliacinio teismo teisėjas Viktoras Kažys, buvęs Vilniaus apygardos teismo teisėjas Henrichas Jaglinskis, buvęs Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Robertas Rainys.

R. Malinauskas kaltinamas davęs 60 tūkst. eurų kyšį, kad dvaras nebūtų nugriautas.

Kauno apygardos teisme per posėdį pirmadienį Generalinės prokuratūros prokurorai turėtų pradėti sakyti savo baigiamąsias kalbas ir jų pabaigoje pasiūlyti bausmes kaltinamiesiems.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atlikto ikiteisminio tyrimo duomenimis, įvairiomis korupcinėmis bei kitomis veikomis siekiant palankių suinteresuotiems asmenims sprendimų teismuose pareikšti 16 asmenų ir vienai bendrovei.

2022 m., perduodant bylą į teismą, STT teigė, kad per ikiteisminį tyrimą STT pareigūnų surinkti duomenys rodo, kad suinteresuoti bei jiems tarpininkavę asmenys, kaip įtariama, planuodavo, tardavosi ir perduodavo įvairaus dydžio piniginius kyšius, siekdami neteisėtais būdais užsitikrinti pageidaujamus teismų sprendimus.

Didelę šios baudžiamosios bylos dalį sudaro duomenys apie nusikalstamas veikas, kuriomis 2018 m. vasarą galimai siekta kyšiu paveikti įvairių instancijų teisėjus ir neteisėtai priimtais sprendimais bandyti išsaugoti šiuo metu jau nugriautą statinį Druskininkuose, viešai žinomą Vijūnėlės dvaro pavadinimu.

Nelegaliu statiniu pripažintas Vijūnėlės dvaras buvo nugriautas 2019 m. rudenį.

Tyrimo medžiagoje nurodomos galimai duotų ir priimtų kyšių sumos siekia nuo 3000 iki 60 000 eurų. Dalis kaltinamųjų kaltinami veikę bendrininkaudami, dalis – organizuotoje grupėje.

Įvertinus perduotoje teismui baudžiamojoje byloje esančius duomenis, buvusiam teisėjui H. Jaglinskiui taip pat pateiktas kaltinimas neteisėtu praturtėjimu dėl daugiau nei 51 000 eurų, kurie buvo rasti kratų metu ir nebuvo deklaruoti ir / ar patvirtinti juridinę galią turinčiais dokumentais.

Apie šį itin didelės apimties ir išskirtinio sudėtingumo ikiteisminį tyrimą dėl aukšto rango teisėjų, advokatų ir kitų asmenų galimai padarytų korupcinio pobūdžio nusikalstamų veikų viešai buvo pranešta 2019 m. vasarį. Tuomet buvo sulaikyti ir suimti teisėjai, advokatai, jų klientai ir kiti asmenys.