PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Verslas2024 m. Kovo 22 d. 11:02

Vievyje įkurtas šeimos verslas sužavėjo Gian Lucą: sužinojo visas šakočių paslapti

Elektrėnai

Justė RazbadauskytėŠaltinis: Pranešimas žiniasklaidai


295764

Šio sekmadienio TV3 laida „La maistas“ bus ypatinga – Gian Luca Demarco pakvies kartu praleisti Verbų sekmadienį. Šia proga jis apsilankys Vievyje esančioje kepyklėlėje, kur gaminami lietuvių pamėgti gaminiai – nuo šakočių iki kibinų. Žiūrovai ne tik sužinos jų paslaptis, bet ir išmoks pagaminti kitus idealiai velykiniam stalui tinkančius patiekalus.

Vievyje Gian Lucą pasitiks mama ir dukra – Nijolė ir Iveta, kepyklos „Tai’Veta“ įkūrėjos. Toks įdomus kepyklos pavadinimas gimė iš dviejų vardų junginio – Ivetos ir jos sūnaus Tairono.

Ir nors neretai įprasta, kad vaikai perima verslus iš tėvų, šioje šeimoje istorija kitokia. Mintis apie kepyklą kilo dukrai Ivetai. „Ieškojome idėjos, ką daryti ir ką kepti, ko nebūtų aplink. Lietuvoje šakočių daug, bet tokių, kokių mes norėjome, nerasdavome“, – pasakos ji.

Šeimos verslas išties dar labai jaunas – skaičiuoja vos 4 metus. „Teko net ieškoti, kas pamokintų mus kepti šakotį, nes niekas nebuvome bandę. O savo receptu su mumis pasidalino labai geras žmogus. Jo receptas, matyt, ėjo iš kartos į kartą, nes yra labai senas – pagal jį anksčiau šakočius kepdavo vienuoliai“, – netikėtą faktą atskleis Iveta.

Anot moters, anksčiau šakočiai buvo prabangos prekė, o štai šiandien juos dievina daugelis. Kaip atskleis Gian Luca, priklausomybę jiems turi ir jo paties sūnus Benas! „Jis – vienintelis iš mano vaikų, kuris visuomet per savo gimtadienį nori valgyti ne pyragą, o šakotį“, – juoksis jis.

Neretai nesutariama, koks turėtų būti šakotis – minkštas ar kietas. O kokie gaminami šioje Vievio kepykloje? „Mūsų šakotis yra minkštas. Tačiau, kuo ilgiau jis stovi, tuo yra skanesnis – su laiku šakotis įgauna vis kitokį skonį“, – atskleis Nijolė.

19

Įdomu tai, kad iki šio verslo šeima dirbo kardinaliai kitokius darbus. Mama Nijolė yra baigusi prekybą, Iveta dirbo su gręžimo staklėmis, o jos brolis buvo vilkiko vairuotojas. „Kai kepi šakotį, jis kas kartą pavyksta kitoks, todėl tai neatsibosta. Aš visuomet anksti keliuosi ir einu kepti, o vaikai maišo tešlas“, – šeimos verslo paslaptis atskleis Nijolė.

Šiandien jie siūlo įsigyti ne tik įprastinius šakočius, bet ir vieną versiją be gliuteno, iš grikių miltų. Ir nors pastarųjų skonis kardinaliai skiriasi nuo įprastinių, yra žmonių, kurie perka būtent tokį. „Šių šakočių ypač prašo įvairiose mugėse“, – sakys Iveta.

O kadangi kepykla garsėja ne tik šakočiais, bet ir kibinais, Gian Luca moterims išduos seną savo svajonę – pabandyti iškepti bent vieną ir pačiam! Procesas žinomą vyrą nustebins – pasirodo, kad tai yra netgi sunkiau nei galėjo pasirodyti iš pirmo žvilgsnio...

O vėliau kiekvienam žiūrovui jis atskleis senovinio velykinio itališko pyrago receptą. Tam pirmiausiai prireiks į maišytuvą įmušti kiaušinius, suberti cukrų ir viską gerai išmaišyti. Tuomet sudėkite kambario temperatūros sviestą ir leiskite masei susijungti.

Į tešlą įpilkite pieno, vanilinio cukraus ir suberkite atskirame inde su kepimo milteliais ir tarkuota citrinos žievele sumaišytus miltus. Suformuokite tešlą ir leiskite jai dar 20 minučių pastovėti šaldytuve.

Tešlą padalinkite į 4 dalis ir suformuokite dešreles. Iš jų susukite pynutes ir sudėkite aplink kepimo žiedą. Ant viršaus sudėkite 4 žalius kiaušinius ir juos papuoškite tešla. Viską aptepkite kiaušinio plakiniu ir papuoškite spalvotais pabarstukais. Kepkite pyragą 180 laipsnių orkaitėje 40 minučių, o jam iškepus pagardinkite cukraus pudra.

O kaip pasigaminti Velykoms puikiai tiksiančią užtepėlę, pamatysite laidoje.

„La maistas“ – sekmadieniais, 9 val. per TV3!