Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Kavos kremas su plakta grietinėle
Reporteris MonikaŠaltinis: Etaplius.lt
Daugeliui įprasta pietus ar vakarienę užbaigti desertu. O skanumynas ir kava – klasika tapęs derinys po pagrindinio patiekalo. Jei be jo neįsivaizduojate savo savaitės, kodėl neišmėginus tokios kombinacijos kiek kitaip? Kavos ekspertė siūlo šį gėrimą naudoti ir desertų gamyboje.
„Mėgstate pasilepinti ir kava, ir skanėstu? Teisingai parinktas jų derinys gali sukurti įsimintiną skonį. Tačiau kava, panaudota gardumyno gamyboje, lygiai taip pat padeda atsiskleisti skirtingoms ingredientų savybėms ir sukurti išskirtinį gardumą. Tad kodėl nepasimėgavus kasdiene kofeino doze skaniame deserte ir nepalepinus gomurio naujais atradimais?“, – sako parduotuvių tinklo „Kavos draugas“ mokymų apie kavą ir kavos aparatus vadovė Ieva Kulikauskienė.
Pasak I. Kulikauskienės, skirtingos kavos rūšys gali papildyti norimo skanumyno skonį, subtiliai išryškinti kitus ingredientus ar netgi juos nustelbti: „Arabikos ir robustos kavos pupelės – populiariausios, o jų skirtingų skonių yra tikrai plati paletė. Arabikos sutinkame įvairesnį skonių spektrą, o robustos turi daugiau kofeino ir kiek stipresnį skonį. Tad galime atrasti tiek saldžios, tiek rūgščios ar netgi karčios kavos. Tačiau ji pasižymi kompleksiškumu ir turi įvairiausių poskonių – karamelės, vaisių, riešutų, šokolado, gėlių ar prieskonių. Žinodami, kurie ingredientai dera tarpusavyje ar vieni kitus išryškina, galite su kava eksperimentuoti ir maisto gamyboje.“
Ruošiant desertus su kava, nebūtina kiekvieną kartą griežtai vadovautis receptais. Kavos ekspertė I. Kulikauskienė pataria nebijoti eksperimentuoti. Jei pirmą kartą namie pagaminus desertą norėsis ryškesnio kavos skonio, kitą kartą jos kiekį galima padidinti, ruošti stipresnę ar išmėginti kitą rūšį – tik taip atrandamas „aukso viduriukas“ ir mėgstamiausias skonis.
„Tradicinį italų desertą „Panna Cotta“ galite pagardinti stipriu espreso kavos puodeliu. Ryškus skonis su šokolado kartumu išsiskirs iš kitų ingredientų ir ragaujant jau pagamintą skanumyną, jį tikrai jausite. Jei desertas – itin saldus, espresas padės subalansuoti skonius.
Ruošiant pyragą ar kitokį gardėsį su riešutais, vaisiais ar uogomis ir kava, išmėginkite tas rūšis, kuriose yra jaučiamos atitinkamų skonių natos. Pavyzdžiui, pyragui su riešutais, rinkitės kavą su riešutų atspalviu, kepiniams su uogomis – uogų poskoniais pasižyminčias rūšis. Tai padės išryškinti ir sustiprins pagrindinius gardumynų akcentus“, – pataria I. Kulikauskienė.
Kavos ekspertė rekomenduoja išmėginti šiuos lengvai pagaminamus desertus su kava.
panna-cotta-su-kava.jpg
„Panna Cotta“ su kava
Ingredientai:
45 g cukraus pudros
2 v. š. želatinos
200 ml stiprios espreso kavos
180 ml riebios grietinėlės
1 vanilės lazdelės
110 ml vandens
Gaminimas:
1. Želatiną užpilkite šiltu vandeniu. Ištirpinkite kartu su cukraus pudra. Ją galima keisti ir cukrumi, tačiau teks ilgiau tirpinti.
2. Grietinėlę šiek tiek pakaitinkite ant silpnos ugnies kartu su vanilės lazdele, tik nepamirškite jos paskui išimti.
2. Dalį želatinos įmaišykite į paruoštą espreso kavą, o kitą – į grietinėlę.
4. Į indelius pilkite abu mišinius – kavos ir grietinėlės – juos sluoksniuojant. Įpylus vieną sluoksnį, reikia palaikyti šaldytuve, kol sustingsta, tik tada pilti kitą. Ir taip, kol supilsite visus paruoštus mišinius.
Visą receptą rasite čia.
kavos-ir-graikiniu-riesutu-pyragas.jpg
Kavos ir graikinių riešutų pyragas
Ingredientai:
50 g rudojo cukraus
190 g cukraus
Didelės saujos graikinių riešutų
Žiupsnelio cinamono
100 g sviesto
2 kiaušinių
150 g miltų
150 ml natūralaus jogurto
Šlakelio vanilės ekstrakto
3 a. š. šviežiai maltos kavos
1 a. š. kepimo sodos
Šlakelio aliejaus
2 a. š. miltų pabarstymui
Žiupsnelio druskos
Gaminimas:
1. Nedidelę skardą (20 cm x 20 cm) plonai ištepkite aliejumi ir apibarstykite dviem šaukšteliais miltų.
2. Nedideliame indelyje sumaišykite rudąjį cukrų, maltus riešutus, cinamoną ir 1 arbatinį šaukštelį šviežiai maltos kavos.
3. Sviestą ištirpinkite, suberkite cukrų ir permaišykite. Įmuškite kiaušinius, gerai juos išplakite, tuomet supilkite jogurtą, vanilės ekstraktą, įberkite kepimo sodą ir druską. Po truputį vis maišant, suberkite miltus, likusią kavą. Išmaišykite iki vientisos masės, tačiau nepersistenkite.
4. Pusę tešlos supilkite į skardą ir pabarstykite puse pasiruošto kavos, rudojo cukraus ir riešutų mišinio. Atsargiai užpilkite likusią tešlą ir apibarstykite mišiniu.
5. Pašaukite į 180 laipsnių orkaitę ir kepkite apie 25 minutes. Jei į pyragą įsmeigtas ir ištrauktas dantų krapštukas bus sausas, pyragas paruoštas.
6. Prieš pjaustant ir patiekiant pyragą, leiskite jam 10 minučių atvėsti.
Visą receptą rasite čia.
Kavos kremas su plakta grietinėle
Ingredientai:
250 g cukraus
8 kiaušinių trynių
20 g želatinos
500 ml grietinėlės
200 ml espreso kavos
Gaminimas:
1. Paruoškite reikiamą kiekį espreso kavos.
2. Trynius gerai išplakite su 200 g cukraus ir supilkite į puodą. Tuomet įpilkite atvėsintą kavą ir lėtai kaitinkite, kol sutirštės. Tik neužvirinkite!
3. Paruoštą trynių ir kavos kremą atvėsinkite nuolatos maišant plakimo šluotele.
4. Išplakite grietinėlę ir 50 g cukraus. Į ją po truputį įmaišykite kremą, supilkite paruoštą želatiną. Tuomet sukrėskite į formeles ir palikite atvėsti.
5. Sustingus išverskite iš formelių ir patiekite su trintų uogų padažu.
Visą receptą rasite čia.