PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Įvairenybės2017 m. Rugsėjo 6 d. 17:20

Vietnamas: neatrasta egzotika ir šalies keistenybės

Ukmergė

Vytautas NemunaitisŠaltinis: Etaplius.lt


13931

Kelionės į Vietnamą – egzotiškos, kupinos saulės, atradimų ir be jokios abejonės – ilgam įsirėžiančios atminty. Kraštas žavi naujų potyrių ir nuotykių mėgėjus, kurie nesibaimina atsidurti kitame pasaulio krašte, kitoje kultūroje, kitoje laiko zonoje.

Vis dėlto, planuojant kelionę į svetimą ir tolimą kraštą, dažnai neramina tai, kad nebūsime tinkamai suprasti, priimti vietinių, o galbūt patys nemokėsime elgtis taip, kaip priimta kraštiečiams. Kelionių organizatorius Baltic Tours pataria, kaip atvykus į Vietnamą nepasiklysti įspūdžių ir naujovių jūroje bei pasakoja apie tai, kas mus gali šokiruoti ar būti visiškai nesuprantama vietnamiečių kultūroje.

vietnamas-1

Gatvės okupuotos motorolerių

Raudonojo Drakono šalimi vadinamas Vietnamas apsuks galvą kiekvienam turistui tiek savo grožiu, tiek keistenybėmis. Užhipnotizuoti gali ir gatvėmis išvien lekiantys motoroleriai. Nors, tiesą sakant, šie okupavę net ir pėstiesiems skirtus šaligatvius. Eismas čia nežmoniškas, o pereiti gatvę – beveik misija neįmanoma, nes nei kelio ženklų, nei pėsčiųjų perėjų čia, galima sakyti, nerasta. Į judrią gatvę reikėtų žengti lėtai, įsitikinus, kad esi pastebėtas, bet nesitikėti, jog kažkas sustos praleisti. Vairuotojai tiesiog pamėgins išvengti kliūties ir jus apvažiuos. Tiesa, turistų palengvėjimui kai kuriose gatvėse galima rasti specialių vedžiotojų, kurie pagelbės atsidurti kitoje kelio pusėje. Tad, kaip gi įmanoma važinėti gatvėmis be kelio ženklų? Taisyklė paprasta: pirmesnis važiuoja tas, kuris didesnis, arba tas, kuris garsiau signalizuoja – paprasta, nors mums nesuvokiama, vietnamietiška matematika.

vietanmas-2

Vietnamo virtuvės ypatumai

Ar pagalvojote, kuo gi dar be egzotiškų kraštovaizdžių, europiečius gali vilioti kelionės į Vietnamą? Taip taip, nepažintais ir neišragautais virtuvės šedevrais, ir ganėtinai keistais patiekalais. Tiems, kas mėgsta kinų virtuvę, Vietname turėtų patikti, kadangi šiame krašte gaminamuose patiekaluose galima pastebėti ir šiai virtuvei būdingų akcentų. Pati populiariausia čia yra sriuba pho. Ji valgoma per pusryčius, pietus ir, be jokios abejonės, vakarienę. Na, beveik taip pat dažnai, kaip italai geria espresso.

vietnamas-3

Vietnamiečiai vartoja ir daug neapdorotų, t.y nekeptų bei nevirtų, daržovių bei vaisių, nemėgsta šaldytos mėsos ar žuvies. Jiems svarbu, kad viskas būtų itin šviežia. Baltic Tours primena ir tai, kad vietiniai daugelyje patiekalų mėgsta naudoti čili pipirą, dėl kurio eiliniam turistui iš Europos patiekalai gali būti gerokai per aštrūs. Tačiau tai niekis, palyginus su kita Vietnamo virtuvei būdinga keistenybe. Šalies gyventojai mėgsta daug mėsos rūšių. Ir tai ne tik jautiena ar kiauliena. Štai, pavyzdžiui, jie skanauja ir šunienos, gyvatienos ar vėžlienos. Skamba šiurpiai, tiesa?

vietnamas-4

Kūginės kepuraitės – kam jos skirtos?

Dar viena Vietnamo įdomybė – kūginėmis kepuraitėmis pasipuošę vietiniai. Ir vis dėlto, ar jos turi kažkokią prasmę, o galbūt tai tik vietnamiečių skiriamasis bruožas? Iš tiesų, jas dažniausiai dėvi laukuose dirbantys žmonės tam, kad išvengtų kaitrios saulės ar lietaus. Taip pat šis ganėtinai įdomus ir išskirtinis aksesuaras gali būti naudojamas kaip dubuo pasemti vandeniui ir numalšinti troškuliui ar susidėti daržovėms, grįžtant iš turgaus. Non – taip vietiniai jas vadina – dar retkarčiais naudojamos ir gana keistu tikslu. Įsivaizduokite – kuklios jaunuolių porelės jomis pridengia savo pirmuosius bučinius.

vietnamas-5

vietnamas-6

Žinoma, tai tik nedidelė dalis to, ką reikėtų žinoti apie keliones į Vietnamą, tačiau tegu smalsumas paskatina jus suskubti krauti lagaminų ir ieškoti skrydžių bilietų. Į šią išties sparčiai besivystančią ir tobulėjančią šalį, kelionių ekspertas Baltic Tours ragina vykti nuo lapkričio iki balandžio mėnesio. Tuomet klimatas pats palankiausias tyrinėti tiek Šiaurės, tiek Pietų Vietnamą.