Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Etaplius.LTŠaltinis: Alytaus rajono savivaldybė
Tradiciją perėmė iš močiutės
„Mūsų močiutė Ona mus mokė, jog vyną reikia daryti iš to, ką duoda gamta. Pavyzdžiui, obuolių vynas, kaip ir anksčiau, taip ir dabar, yra gaminamas tik iš antaninių obuolių sulčių.
Iki šiol yra išlikusių senųjų obelų, iš kurių vaisių mūsų giminėje buvo gaminamas vynas. Vyšnios ir juodieji serbentai taip pat nuo seno augo močiutės sodyboje. O miško gėrybių: mėlynių, bruknių, spanguolių senoji vyndarė keliaudavo į artimiausią mišką ir raistą pasirinkti“, – pasakoja Eglė Adamonytė.
Anūkai, perėmę močiutės vyno gamybos paslaptis, vyną gamino savo reikmėms. Irmanto ir Eglės šeimos kurį laiką puoselėjo mintį, kad tradiciniu jų pagamintų vynu galėtų mėgautis ir kiti. Taip 2021 metais Irmantas Adamonis ir Eglės vyras Marijus Jakinevičius Kauno kolegijoje baigė specialius kursus, kad galėtų oficialiai gaminti ir pardavinėti vyną.
Žaliavos – iš Dzūkijos krašto
2022 metais Alytaus rajone, Alytaus kaime, buvo atidaryta MB „Miella“, o šiandien nuo pamatų pastatytoje vyninėje vyksta vyno gamybos procesai. Čia ne tik vietiniai, bet ir turistai turi unikalią galimybę sudalyvauti vyno gamybos edukacijose bei degustacijose.
„Senųjų vyno receptūrų įkvėpta „Miella vyninė“ toliau išlaiko tradicijas ir gamina visų pamėgtus ir gerai žinomų skonių vynus – vyšnių saldųjį, juodųjų serbentų pusiau saldųjį, obuolių saldųjį, bruknių saldųjį, spanguolių pusiau saldųjį ir mėlynių pusiau saldųjį. Vynai yra gaminami griežtai laikantis senojo vyno gaminamo recepto, kuris buvo perduotas iš kartos į kartą“, – pasakoja E. Adamonytė.
Beje, vyno gamybai reikalingas žaliavas vyndariai perka tik iš Lietuvos ūkininkų, o didžioji jų dalis atkeliauja būtent iš Dzūkijos krašto ūkių.
Šiuolaikiška technologija, bet senas gamybos būdas
Pasak Eglės, šiuo metu vynams gaminti naudojama šiuolaikiška, moderni įranga, tačiau naujosios technologijos nepakeičia nei gaminio gamybos būdo, nei receptūros, nei unikalių savybių sudėties, nei tradicinės žaliavos.
Be jau minėtų močiutės perduotų vynų receptų „Miella vyninė” gamina vynus iš svarainių, šaltalankių, abrikosų, pienių, raudonųjų serbentų, braškių, gervuogių, vynuogių ir net pomidorų. Dalis vynų taip pat yra laureatai Lietuviško vyno čempionate.
Alytaus rajone – tautinio paveldo gaminių virtinė
Alytaus rajone Lietuvos tautinio paveldo sertifikatai išduoti dar šešiems autentiškus lietuviškus gaminius gaminantiems asmenims: raugintos duonos kepėjai Astai Kisielienei iš Alovės, šakočių kepėjai Ilonai Zapolskienei iš Daugų, dzūkiškų bandų, bulvinių gaminių kepėjai Janei Damkauskienei iš Alovės, mielinius pyragus, bulvių gaminius ir kmynų gėrimą gaminančiai Kančėnų kaimo bendruomenei „Dėmesio centras“, bandų kepėjai Onai Kizelienei iš Punios ir bandų kepėjai Stasei Čižauskienei iš Pivašiūnų.
Jeigu ir Jūsų Alytaus rajone veikiantis verslas, kuriami gaminiai, teikiamos paslaugos buvo įvertintos šalies, tarptautiniais įvertinimais ir garsina Alytaus rajoną, kviečiame kreiptis į Alytaus rajono savivaldybės administracijos Komunikacijos skyrių el. paštu komunikacija@arsa.lt ir papasakoti apie tai mūsų krašto gyventojams, svečiams, turistams.