PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 3 d. 08:09

Vandenvietės sumažinimui prieštaraujanti Pagirių bendruomenė pasisakys Seime vyksiančioje konferencijoje

Vilnius

BNS Fotobanko nuotr.

ELTAŠaltinis: ELTA


307536

Prieš Aplinkos ministerijos siekį įteisinti „Homanit Lietuva“ gamyklos veiklą Pagirių vandenvietės teritorijoje protestuojantys šio kaimo bendruomenės atstovai trečiadienį pasisakys Seime vyksiančioje konferencijoje.

Anot spaudos konferenciją organizuojančio parlamentaro Algirdo Syso, ministerijos užmojis keisti įstatymą, kad minėta medžio plaušo plokščių gamykla galėtų laisvai veikti saugomoje vandenvietės teritorijoje yra akibrokštas.

„Aplinkos ministerija sprendžia problemą pačiu blogiausiu būdu – keisdama įstatymą, kad įteisintų savo klaidas. Aplinkos ministras Simonas Gentvilas ir ministrė Aušrinė Armonaitė turėtų atsakyti, kodėl šiai gamyklai buvo parinkta tokia vieta“, – išplatintame pranešime teigė socialdemokratas.

„Sulaukę palankių teismo sprendimų, gyventojai vis tiek priversti tęsti kovą su Aplinkos ministerija, kuri verčiasi per galvą, kad įtiktų verslui. (...) Pagiriečiai kovoja už paprastus dalykus: švarų ir prieinamą vandenį, neužterštą aplinką, bet valdžios palaikymo nesitiki“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad gegužės pradžioje Regionų administracinis teismas įpareigojo Aplinkos apsaugos agentūrą iš naujo įvertinti įmonės „Homanit Lietuva“ Vilniaus rajono Pagirių kaime statomos medžio plaušo plokščių gamyklos poveikio aplinkai vertinimo ataskaitą. Ši gamykla, kaip pranešė teismas, veiktų geriamojo vandens vandenvietės apsaugos zonoje, kurioje yra griežtai ribojama ūkinė veikla.

Pagirių kaimo bendruomenė „Medeina“ teigė esanti įsitikinusi, kad gamybą šioje zonoje vykdyti norinti „Homanit Lietuva“ planuoja naudoti chemines medžiagas. Šios rizikos, gyventojų teigimu, Aplinkos apsaugos agentūra neįvertino.

Anot bendruomenės, praėjusių metų gegužę Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) paskelbė, kad prie Aplinkos ministerijos esančios Lietuvos geologijos tarnybos įsakymas mažinti Pagirių vandenvietę buvo neteisėtas. Visgi, ministerija tokį sprendimą ignoruoja ir siekia pakeisti Specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymą, taip leidžiant neribotai vykdyti cheminę veiklą vandenviečių apsaugos zonose.

Pirmadienį dėl ministerijos siekio sumažinti Pagirių vandenvietę ir leisti verslui vykdyti statybas tiek jos, tiek kitų vandenviečių teritorijoje Pagirių kaimo bendruomenė prie institucijos surengė piketą.

Renginyje dalyvavę asmenys, kuriuos palaikyti atėjo ir parlamentaras A. Sysas, tikino, kad ministerijos pataikavimas verslui prives prie Lietuvos geriamųjų išteklių sunaikinimo.

Į piketuotojų klausimus atsakyti išėjusi viceministrė R. Radavičienė teigė, kad nors bendruomenės nuogąstavimai yra suprantami, jeigu „Homanit Lietuva“ veikla neatitiks reikalavimų, ji negalės vykti. Taip pat viceministrė tvirtino, kad vandenviečių dydžiai yra nuolatos tikslinami, šis procesas normalus ir nėra lengvinamas. Visgi Pagirių bendruomenės tokie teiginiai neįtikino.

Paklausta, kodėl į gyventojų klausimus neišėjo atsakyti S. Gentvilas, R. Radavičienė tvirtino, kad ministras tiesiog negalėjo rasti laiko savo darbotvarkėje.

„Homanit“ investicijos į įmonę Pagirių kaime siekia 200 mln. eurų.