PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 19 d. 07:11

Valdančiųjų koalicinė taryba aptars galimą Lietuvos kandidatą į Europos Komisiją

Lietuva

Seimo salėje – tik valdantieji / Paulius Peleckis/BNS

EtapliusŠaltinis: BNS.LT


314396

Valdančiųjų koalicinė taryba pirmadienį renkasi aptarti galimą Lietuvos kandidatą į Europos Komisiją (EK), BNS patvirtino Seimo pirmininkės sekretoriatas.

Sutikimą inicijuoja valdančioji Laisvės partija, praėjusią savaitę pasiūliusi ir 10 galimų kandidačių moterų.

„Mūsų lūkestis yra tas pats jau ne pirmą savaitę – žinoti, ką Lietuva siųs į Europos Komisija, kokia ta geriausia kandidatūra, kuri turės ir Vyriausybės, ir Prezidentūros, ir valdančiosios koalicijos palaikymą“, – BNS sakė „laisviečių“ lyderė Aušrinė Armonaitė.

„Aš manyčiau, kad koalicija turėtų atarti eurokomisaro skyrimo klausimus“, – pridūrė ji.

„Laisvės partija praėjusią savaitę tarp galimų kandidačių įvardijo Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto vadovę Margaritą Šešelgytę, advokatę Dovilę Burgienę, NASDAQ vadovę Armintą Saladžienę, mokslininkę Urtę Neniškytę, „Vinted“ įkūrėją Mildą Mitkutę, Europos Sąjungos ambasadorę Jungtinėse Valstijose Jovitą Neliupšienę, buvusią prekybos tinklo „Maxima“ generalinė direktorę Kristiną Meidę, buvusią „Swedbak“ vadovę Dovilę Grigienę, „Telia“ vadovę Giedrė Kaminskaitė-Salters ir prezidentę Dalią Grybauskaitę.

Žiniasklaida ir konservatoriai pagrindiniu Lietuvos kandidatu į eurokomisarus iki šiol įvardijo užsienio reikalų ministrą Gabrielių Landsbergį, tačiau jis šeštadienį pranešė, kad traukiasi iš kovos dėl šio posto.

Tokį sprendimą G. Landsbergis teigė priėmęs, nes turi informacijos, kad šalies vadovas Gitanas Nausėda nepritars jo kandidatūrai į eurokomisarus.

Prezidentūra jau kurį laiką tvirtinta matanti geresnių kandidatų.

Lietuvos kandidatą į EK siūlo Vyriausybė, jai turi pritarti prezidentas Gitanas Nausėda ir Seimas.

Komisijos vadovė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) yra iškėlusi lūkestį, kad valstybės narės pasiūlytų vyro ir moters pavardę.

Po vasaros pertraukos Briuselyje numatyti kandidatų klausymai atitinkamos srities EP komitetuose.

Tuomet EP plenarinėje sesijoje balsuos dėl visos Europos Komisijos sudėties patvirtinimo.