PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 21 d. 09:12

Vaikams su negalia – atnaujintas ir pritaikytas Plungės specialiojo ugdymo centras

Plungė

Etaplius.LTŠaltinis: Plungės rajono savivaldybė


314792

Vasara – į pabaigą, tad labai svarbu, ar švietimo įstaigos pasiruošusios priimti ugdytinius ir pradėti mokymo procesą. Tai ypač aktualu toms mokykloms, kuriose atliekami renovacijos ar remonto darbai, o jų – net keletas. Tarp tvarkomųjų – ir Plungės specialiojo ugdymo centras, kuriame įgyvendinamas net 4 mln. eurų vertės projektas.

Artėjant naujų mokslo metų pradžiai, Plungės rajono savivaldybės atstovai – Savivaldybės meras Audrius Klišonis, vicemeras Žydrūnas Purauskis, Savivaldybės administracijos direktorius Dalius Pečiulis, jo pavaduotoja Jovita Šumskienė, mero patarėja Anastasija Bojog, Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Gintautas Rimeikis, Vietos ūkio skyriaus vedėja Odeta Petkuvienė, Architektūros ir teritorijų planavimo skyriaus vedėjas Tomas Jocys, Socialinės paramos skyriaus vedėja Jolanta Puidokienė ir keli specialistai – lankėsi Specialiojo ugdymo centre, susitiko su jo direktore Kamile Kundrotaite-Astreikiene ir darbus atliekančios UAB „Virdaleka“ statybos direktoriumi Martynu Čiuželiu.

Pastato išorės ir vidaus atnaujinimo darbai jau baigiami, jų atlikta apie 90 proc. Savivaldybės atstovai apžiūrėjo renovuotas patalpas, teigiamai įvertino tai, kas atlikta, domėjosi, kas dar bus padaryta.

Kaip informavo Specialiojo ugdymo centro direktorė Kamilė Kundrotaitė-Astreikienė, jų įstaiga įgyvendina projektą „Paslaugų centro vaikams įkūrimas Plungės mieste“. Jo vertė yra 4 005 731,50 Eur: rangos darbai – 3 734 550,07 Eur, įranga ir baldai – 271 181,43 Eur. Iš ES fondų gauta 1 932 581,66 Eur, ši suma jau panaudota. Kaip minėta, atlikta 90 proc. darbų, viską užbaigti tikimasi iki metų pabaigos.

Šio projekto dėka dalis Specialiojo ugdymo centro patalpų (beveik 2700 kv. m) bus suremontuota ir pritaikyta teikti kompleksines socialines paslaugas. Atliekant kapitalinį remontą, pakeista dalis langų, durų, perplanuotos ir suremontuotos patalpos, atnaujinta šildymo ir vėdinimo sistema, pertvarkyti sanitariniai mazgai, pakeista elektros instaliacija, įrengta priemonių, kad žmonės su negalia galėtų patekti į pastatą ir laisvai jame judėtų (įrengtas pandusas, praplatinti praėjimai, pritaikyti sanitariniai mazgai ir pan.).

Tvarkoma ir teritorija: atnaujinama automobilių stovėjimo aikštelė (įrengiant vietas, skirtas žmonėms su negalia, pritaikant mikroautobusui privažiuoti), tvarkomi ir žmonėms su negalia pritaikomi takai.

Projektas bus įgyvendintas iki 2025 m. birželio 30 d. Jis leis plėsti Plungės specialiojo ugdymo centro teikiamų paslaugų apimtis. Bus teikiamos: bendrosios paslaugos, ankstyvosios reabilitacijos paslaugos vaikams su negalia, kineziterapijos, ergoterapijos, žaidimų terapijos, dailės terapijos, logopedo, psichologo paslaugos, specializuota pagalba šeimos nariams. Manoma, kad per metus šio centro paslaugomis pasinaudos 200 vaikų su negalia, iš kurių 108 vaikai bus prioritetinės grupės, sergantys psichikos ligomis ir (arba) turintys psichikos sutrikimų, ir (arba) vaikai, turintys elgesio, emocijų ir (arba) raidos sutrikimų.

Svarbu tai, kad čia bus laukiami ne tik plungiškiai ar rietaviškiai, bet vaikai iš viso regiono – iš 16–17 savivaldybių.

Įstaiga įgyvendina dar vieną projektą – „Plungės specialiojo ugdymo centro aprūpinimas, įgyvendinant įtraukųjį ugdymą“. Jo įgyvendinimo laikotarpis: 2024 06 28–2027 06 30. Projekto vertė – 465 908,14 Eur. Įgyvendinant jį, bus atnaujinta kita dalis Specialiojo ugdymo centro patalpų. Suplanuota atlikti paprastojo remonto darbų, įsigyti centro veiklai reikalingų baldų ir įrangos, specializuotą transporto priemonę – 8 vietų mikroautobusą, pritaikytą vežti ir žmones su neįgalia).