PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Spalio 2 d. 11:00

V. Zelenskis giria atsinaujinusią Ukrainos gynybos pramonę

Pasaulis

Volodymyras Zelenskis. / Žygimantas Gedvila/ELTA

EtapliusŠaltinis: BNS


321611

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį gyrė atsinaujinusią savo šalies gynybos pramonę, kuri sparčiai didina gamybą, kad padėtų kariams kovoti su Rusijos invazija.

Ukraina kare kliaujasi milijardine Vakarų šalių karine pagalba, tačiau taip pat daug investuoja į savo ginklų sektorių.

„Vien per pirmąjį šių metų pusmetį Ukraina pagamino 25 kartus daugiau artilerijos ir minosvaidžių šaudmenų nei per visus 2022 metus“, – Kyjive vykusiame gynybos forume sakė V. Zelenskis.

Pasak jo, į šią konferenciją atvyko beveik 300 Ukrainos ir užsienio ginklų kompanijų atstovai.

Viso karo metu Ukrainos kariuomenė naudoja tiek sovietinių laikų ginkluotę, tiek Vakarų dovanotus reikmenis, tiek moderniausią vietinę įrangą, pavyzdžiui, tolimojo nuotolio atakos dronus.

Dėl politinių su parama Kyjvui susijusių ginčų Vašingtone ukrainiečių kariai jau kelis mėnesius susiduria su amunicijos trūkumu, todėl Kyjivas suvokia, kaip svarbu investuoti į savo gamybą.

„Itin sunkiomis sąlygomis, vykstant plataus masto karui ir Rusijai nuolat rengiant atakas, ukrainiečiai sugebėjo sukurti iš esmės naują gynybos pramonę. Šiandien visi gali matyti šį naują Ukrainos pajėgumą“, – kalbėjo V. Zelenskis.

Jis pridūrė, kad šalis dabar gali pagaminti keturis milijonus dronų per metus.

Bepiločiai orlaiviai tapo bene svarbiausia Maskvos ir Kyjivo mūšio lauko įranga. Maži dronai kasdien naudojami fronto žvalgybai, o didesni yra prikrauti sprogmenų ir nuskraidinami šimtus kilometrų į priešo teritoriją.

Ukrainos ministras pirmininkas Denysas Šmyhalis vyriausybės posėdyje sakė, kad pusė Ukrainos fronte naudojamos amunicijos buvo pagaminta šalies viduje.

Tačiau tolesnį gamybos didinimą Ukrainoje apsunkina tai, kad visa šalis yra Rusijos raketų veikimo zonoje.

Nepaisant iššūkių, V. Zelenskis teigė, kad sektorius pasiekė pavyzdinį pokytį.

„Prieš kelis metus Ukrainos gynybos pramonė, deja, atrodė bejėgė, – sakė jis. – Tačiau dabar tai yra pramonė, esanti pakeliui į lyderystę, bent jau Europoje.“

Be tolimojo nuotolio dronų, Ukraina taip pat gamina priešlaivines raketas „Neptune“, kuriomis buvo smūgiuota keliems Rusijos laivams Juodojoje jūroje.

Rugpjūčio pabaigoje V. Zelenskis paskelbė apie sėkmingą pirmosios Ukrainoje pagamintos balistinės raketos bandomąjį paleidimą.