PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Karas Ukrainoje2024 m. Rugsėjo 13 d. 14:24

V. Zelenkskis: į Ukrainą iš Rusijos nelaisvės grįžo 49 ukrainiečiai

Pasaulis

V. Zelenskis. BNS/Fotobankas nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


318449

Ukrainiečių prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį paskelbė, kad į Ukrainą iš Rusijos nelaisvės grįžo 49 ukrainiečiai ir paviešino vyrų ir moterų, apsigaubusių Ukrainos vėliavomis, nuotraukas.

„49 ukrainiečiai grįžo namo“, – socialiniame tinkle „Telegram“ pranešė V. Zelenskis.

„Tai Ukrainos ginkluotųjų pajėgų, Nacionalinės gvardijos, nacionalinės policijos, valstybės sienos apsaugos tarnybos kariai, taip pat mūsų civiliai“, – pažymėjo V. Zelenskis ir pridūrė, kad tarp jų yra kovotojų iš Mariupolio „Azovstal“ gamyklos mūšių.

Be kita ko, iš viso grįžo 23 moterys, įskaitant civiles gyventojas, Rusijos sulaikytas ir neteisėtai įkalintas dar prieš plataus masto invaziją, pranešė Koordinacinis elgesio su karo belaisviais štabas.

Tarp paleistų asmenų yra ir jauna Krymo totorė Lenijė Umerova, kurią Rusija sulaikė 2022 metais, kai ji kirto Sakartvelo ir Rusijos sieną, mėgindama grįžti į okupuotą Krymą slaugyti vėžiu sergančio tėvo.

AFP kalbėjosi su dviem dvidešimtkelerių moterimis, apsisiautusiomis Ukrainos vėliavomis ir gavusiomis gėlių. Jos sakė buvusios gamykloje „Azovstal“, kuri po 2022 metų apgulties pateko Rusijos kontrolėn.

„Pagaliau grįžau namo, negaliu tuo patikėti“, - sakė 28 metų Tamara Mirošnikova iš Ukrainos nacionalinės gvardijos.

Kita moteris, 29 metų Tetiana Buhaj, sakė, kad buvo medikė brigadoje „Azov“.

„(Brigados) „Azov“ kariai pirmą kartą po ilgo laiko buvo įtraukti į mainus. Šią grupę sudaro daugiausia moterys“, – teigė „Azov“ globos tarnybos atstovas.

Rusų kariškių paieškos ir grąžinimo namo judėjimas „Mūsų kelias“ tinkle „Telegram“ pranešė, kad į Rusiją, be kita ko, grįžo ir Kursko srityje pasidavę kariai.

Rusijos valdžia kol kas nekomentavo šio apsikeitimo belaisviais.

Tai 56-asis apsikeitimas belaisviais nuo plataus masto karo pradžios. Iš viso iš Rusijos nelaisvės išlaisvinti 3 569 ukrainiečiai, teigė Ukrainos žmogaus teisių ombudsmenas Dmytro Lubinecas.

Kyjivas siekia surengti derybas dėl apsikeitimo kaliniais pagal formulę „visi už visus“ – tai buvo viena iš birželio viduryje Šveicarijoje vykusio Ukrainos taikos viršūnių susitikimo temų.