PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 4 d. 12:52

V. Putinas susitiks su Serbijos vicepremjeru A. Vulinu

Pasaulis

Vladimiras Putinas. / Kremlin.ru

BNSŠaltinis: BNS


316954

Serbijos vicepremjeras Aleksandaras Vulinas trečiadienį, nepraėjus nė savaitei po to, kai Belgradas su Prancūzija pasirašė milijardų dolerių vertės sutartį dėl naikintuvų, Rusijoje turėtų susitikti su prezidentu Vladimiru Putinu.

Pasak Serbijos žiniasklaidos pranešimų, susitikimas planuojamas Vladivostoke vykstančio Rytų ekonomikos forumo kuluaruose. Į forumą V. Putinas atvyko antradienį po valstybinio vizito Mongolijoje.

Serbiją ir Rusiją istoriškai sieja glaudūs santykiai.

Serbija išlieka kone vienintele Europos šalimi, neprisijungusia prie Vakarų sankcijų Maskvai po jos plataus masto invazijos į Ukrainą.

Susitikimas rengiamas po to, kai praėjusią savaitę Prancūzija ir Serbija pasirašė svarbią sutartį, pagal kurią Belgradas iš prancūzų bendrovės „Dassault Aviation“ įsigis 12 karo lėktuvų „Rafale“.

Šie daugiafunkciniai naikintuvai padės Serbijai modernizuoti savo oro pajėgas ir pakeisti pasenusius sovietinių laikų naikintuvus.

Po sutarties pasirašymo A. Vulinas Rusijos naujienų agentūrai TASS sakė, kad susitarimas „buvo sudarytas dėl karinių ir praktinių priežasčių, ir jokiu būdu nepadarys neigiamo poveikio Serbijos Respublikos ir Rusijos Federacijos santykiams“.

A. Vulinas jau seniai yra vienas didžiausių Kremliaus rėmėjų tarp Serbijos valdančiojo elito atstovų.

A. Vulinui 2023 metais Jungtinės Valstijos taikė sankcijas dėl įtariamos korupcijos. Tuo metu jis dar vadovavo šalies žvalgybos tarnyboms.

Iš šių pareigų jis pasitraukė lapkritį dėl numanomo Vakarų šalių spaudimo.

Gegužės pradžioje jis buvo paskirtas vicepremjeru.