PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 16 d. 15:09

V. Orbanas: jei laimės rinkimus, D. Trumpas iš karto imsis tarpininkavimo pastangų tarp Rusijos ir Ukrainos

Pasaulis

V. Orbanas. EPA-ELTA nuotr.

Rasa StrimaitytėŠaltinis: ELTA


309738

JAV kandidatas į prezidentus Donaldas Trumpas, pasak Vengrijos premjero Viktoro Orbano, pergalės rinkimuose atveju pasirengęs iš karto pradėti tarpininkavimą dėl taikos tarp Rusijos ir Ukrainos. Tai po praėjusią savaitę vykusio savo susitikimo su D. Trumpu V. Orbanas pareiškė laiške ES šalių lyderiams, apie kurį sužinota antradienį, informuoja agentūra „Reuters“.

D. Trumpas nelauktų, kol sausį bus inauguruotas JAV prezidentu, o pradėtų iš karto po rinkimų lapkritį, rašo V. Orbanas laiške, kuris adresuotas ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Charlesui Micheliui. „Jis (Trumpas) tam turi detalių ir gerai pagrįstų planų“, – teigiama toliau. Vengrija šiuo metu pirmininkauja ES.

Prieštaringai vertinamas vengrų premjeras netrukus po to, kai liepos 1-ąją jo šalis perėmė pirmininkavimą Bendrijai, jau susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, Ukrainos lyderiu Volodymyru Zelenskiu, taip pat Kinijos vadovu Xi Jinpingu.

V. Orbano susitikimai su V. Putinu ir Xi Jinpingu sukėlė pasipiktinimą ES. Briuselis pabrėžė, kad V. Orbanas tam neturėjo ES mandato.