Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Budintis BudėtojasŠaltinis: Etaplius.lt
Ukmergės kraštotyros muziejaus Užugirio senųjų amatų centro bei Užugirio kaimo bendruomenės atstovai Vitalijus Želnys ir Diana Maskoliūnienė birželio 3-iąją Kaišiadoryse vykusio Paukščių festivalio šakočių kepimo čempionate iškovojo pirmąją vietą.
Per beveik 1,5 valandos jųdviejų iškeptas, apie 3 kilogramus svėręs šakotis pripažintas pačiu gražiausiu ir skaniausiu. Už tai kepėjams įteiktas 500 eurų piniginis prizas ir nugalėtojų diplomas.
Paukščių festivalio organizavimo darbo grupės ir Žaslių kultūros centro Tradicinių amatų centro organizuotas šakočių kepimo festivalis vyko Kaišiadorių miško parko estradoje, jame dalyvavo 6 dalyviai – patyrę šakočių kepėjai iš skirtingų Lietuvos regionų.
Čempionato metu iškeptus šakočius vertino komisija: Vilniaus universiteto profesorius, Lietuvos istorinės virtuvės tyrinėtojas dr. Rimvydas Laužikas, VĮ Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros vyriausioji specialistė dr. Birutė Basiulienė, restorano ,,Ertlio namas" virtuvės šefas Tomas Rimydis.
Vertintojai rėmėsi istorinės gastronomijos kriterijais. Istorinei Lietuvos gastronomijai priskiriami ingredientai, receptūros, gamybos procesai, technologijos, kurie yra fiksuoti prieš 100 metų ar anksčiau parašytuose / išleistuose gastronomijos istorijos šaltiniuose, tai: ingredientų, gamybos proceso, naudojamos įrangos autentiškumas, taip pat kepinio išvaizda ir skonis.
13-us metus šakočius kepantis V. Želnys papasakojo, kad šakočiui – čempionato nugalėtojui - sunaudojo po kilogramą cukraus, rūpaus malimo miltų, sviesto ir grietinės, apie 40 naminių vištų kiaušinių, kepinį taip pat paskanino vanile.
Čempionato metu iškepti šakočiai buvo išdalinti Paukščių festivalio žiūrovams.